31 C
Tuzla
16.08.2022.

Schmidt za DW: Dajem posljednju šansu dogovoru

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je jučer svoje bonske ovlasti nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH kako bi, kazao je između ostaloga za Deutsche Welle, osigurao Izborni zakon za opće i slobodne izbore u BiH za koji kaže da se tek treba unaprijediti kada je riječ o sprječavanju izbornih prijevara.

– Dakle kad je riječ o onome ko lažira brojanje glasova, ko širi govor mržnje, pokušava uticati na druge, primjerice ugnjetavanjem, prijetnjama, tu sam povećao kazne u zakonu. Također, to je u skladu sa zahtjevima Organizacije Vijeća Europe i Venecijanske komisije koja je dala prijedloge i njih su zapravo podržale sve strane u BiH, kao i Evropska unija – kazao je.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, naveo je da postoji vrlo kompliciranu pravna situacija u Federaciji BiH. Delegati se biraju u Dom naroda, koji odlučuje da li su povrijeđeni nacionalni interesi Srba, Bošnjaka ili Hrvata, koji također moraju biti izabrani.

– U Goraždu gdje živi 25.000 stanovnika, samo su 24 Hrvata. Inače, ni prije rata ih nije bilo mnogo više, a onda imate kanton Hercegovačko-neretvanski kanton gdje živi 120.000 Hrvata. I oni šalju tri delegata, a Goražde jednog. I tu se postavlja pitanje jer je sud rekao da to ne može u potpunosti biti tako. A Parlament nažalost odluku o tome nije donio – upozorio je Schmidt.

Upravo to pitanje izazvalo je mnogo polemike u javnosti, ali Schmidt ističe da je ono bilo pogrešno komunicirano, naglašavajući da se o tome mora razgovarati s ljudima od kojih su neki stekli dojam ili su mislili da se samo “nagrađuju” oni koji žive na području s mnogo etničkih sunarodnjaka odnosno Hrvati s Hrvatima, a nije se uopće radilo o tome.

– Ni u kojem slučaju ne želim ovdje probuditi dojam da se želi podijeliti Bosnu i Hercegovinu na različite etničke regije. Tu sam da upravo to spriječim i da održim teritorijalni integritet. I zato mi je nevjerojatno važno da ljudi, uključujući i onih 24 u Goraždu, znaju da su zastupljeni – kaže Schmidt.

Ističe da se negdje mora napraviti ravnoteža i o tome razgovarati, dodajući da mu se činilo da je rasprava o tome vođena pogrešno. Građani imaju pravo izjasniti se, ali mu se to učinilo malo prekomplicirano i zato je to stavio na čekanje i dao šansu dogovoru.

Ne misli kaže da je cenzus od tri posto primjenjiv. Zbog toga se mora ići drugim putevima, kako bi s jedne strane postojala proporcionalnost, a s druge strane da građani to mogu razumjeti i podržati.

– Uzimam sebi vremena da razgovaram o tome. Nažalost, razgovori o Izbornom procesu posljednjih godina, moram reći desetljeća, su uvijek bili neuspješni. Ne želim mijenjati važeći Izborni zakon, ali moja namjera je pronaći pravi način za rješavanje tih problema. I tu se mogu osloniti na mogućnosti koje mi daju tzv. bonske ovlasti ako baš ne ide nikako drugačije – kazao je.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO