20 C
Tuzla
15.07.2024.

SD BiH: Edin Delić izabran za predsjednika Glavnog odbora SDBiH

Nakon 1. Kongresa Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine na kojem je za predsjednika stranke izabran Husein Tokić, te Glavni i Nadzorni odbor, sinoć je  u Tuzli održana i konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDBiH.

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH), izabrani su članovi Predsjedništva, te predsjednik Glavnog odbora.

Za predsjednika Glavnog odbora izabran je aktuelni gradonačelnik Grada Lukavac Edin Delić, dok su za potpredsjednike Glavnog odbora izabrani Senada Karajbić i Petar Brkić. Aziz Čačković, izabran je za generalnog sekretara.

Za potpredsjednike SDBiH izabrani su: Zlatko Ercegović, Nusret Mamić i Sanel Mešanović, a članovi Predsjedništva SDBiH će biti: Nedžad Šećić, Selma Fazlić, Emir Begić, Mirsad Mujić, Amra Đuzić, Mirnes Mujkić, Jasmin Osmančević, Mulija Džulbegović i Ziher Suljić.

“Prije svega, želim da čestitam izabranom rukovodstvu. Na zdravim temeljima vratićemo se na period kada smo bili najbrže rastuća stranka u Tuzlanskom kantonu.

Istekom četverogodišnjih mandata predsjednika gradskih i općinskih organizacija, u narednom periodu očekuju nas izbori rukovodstva u organizacijama. Ukoliko se potrudimo da radimo u skladu sa odlukama, u skladu sa Statutom, ubijeđen sam da ćemo napraviti iskorak u našem djelovanju. Istinskim vrijednostima, slobode, jednakosti, solidarnosti, multieničnosti, idejama na kojima smo i osnovali Socijaldemokrate BiH, vjerujemo da ćemo vratiti povjerenje članstva i birača, te da ćemo ove ideje zastupati bolje nego prije.” – istakao je predsjednik SDBiH Husein Tokić.

Na sjednici Glavnog odbora, doneseni su i zaključci:

– Imperativ političkog djelovanja nam je ulazak u NATO i Evropsku uniju gdje normalan svijet decenijama živi slobodno i napredno. Svima onima koji ovih dana kritikuju Zapad i tvrde “da granice postoje” jasno poručujemo: DA, postoje međunarodno priznate granice suverene, nezavisne i slobodne Bosne i Hercegovine i ostat će takve još vijekovima.

– Tražimo od svih političkih aktera u BiH, a posebno od onih koji obnašaju vlast na nivou BiH da se štiti ustavni, zakonski i neovisni položaj Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najvažnije brane etno-nacionalnoj podjeli zemlje.

– Od državnog rukovodstva i Visokog predstavnika za BiH tražimo da Izborni zakon BiH prilagode interesima svih građana i naroda koji žive u njoj. Od prijatelja iz cijelog svijeta i Visokog predstavnika tražimo da nam pomognu u tehničkom aspektu izbora s ciljem da se spriječi krađa glasova i vrati vjera biračima da se njihov glas poštuje. (Ovo zato jer postoje opstrukcije u državnom budžetu)

– Tražimo od svih nivoa vlasti, a posebno od Vlade TK i Vlade FBIH da se posvete izgradnji saobraćajne infrastrukture na područjuTuzlanskog kantona u kojem živi najveći broj stanovnika u Federaciji BiH. Podsjećamo ih da ne mogu tražiti krivca u nekom drugom jer tih drugih nema!

– Sramno je za sve prošle i sadašnje političare ovog nivoa da ni za više od 30 godina od samostalnosti BiH u Tuzlanskom kantonu nije izgrađen ni jedan metar auto ceste. Pozivamo sve političke subjekte u TK da snažno podržimo projekte auto ceste prema koridoru 5C i Brčkom, kao i razvoj tuzlanskog aerodroma, koji će prekinuti izolaciju TK i dati osnov za snažni razvoj turizma i drugih industrijskih grana.

– Vlasti u TK, ali i u Federaciji BiH mora biti prioritet da sačuva Univerzitetski klinički centar u Tuzli koji je bio i treba ostati rasadnik svjetski priznatih medicinskih stručnjaka, ali i kao garant da građani TK i šire ne moraju brinuti za kvalitetno zdravstveno zbrinjavanje ako to nisu u stanju plaćati po skupim privatnim klinikama.

– Socijaldemokrate BiH će se snažno boriti za ove i niz drugih ciljeva kako bi život građana Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine učinili boljim i dostojanstvenim.

Zadužuje se Predsjedništvo SDBiH da u naredna tri mjeseca provede izbore u gradskim/opštinskim organizacijama, saopšteno je iz SD BiH.

 

Vezane vijesti

TUZLA