11.7 C
Tuzla
25.09.2023.

SDP BiH: Neupitna podrška SDP BiH i Denisu Bećiroviću vladajućeg SPD

Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine uputila je saopćenje u povodu posjete Bundestagu kojeg prenosimo u cjelosti:

“Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas se u Bundestagu sastala sa njemačkim parlamentarcima iz sestrinskog SPD-a. Domaćin sastanka bio je zastupnik Josip Juratović, izvjestitelj radne grupe SPD-a za jugoistočnu Evropu. Iz vladajuće njemačke partije data je puna podrška SDP-u Bosne i Hercegovine i Denisu Bećiroviću kao kandidatu za Predsjedništvo BiH.

Delegacija SDP BiH je SPD, najjaču grupaciju u njemačkom Bundestagu, upoznala sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini. Iz SPD-a Njemačke data je podrška stavovima SDP-a BiH po svim ključnim političkim pitanjima.

Imali smo priliku iznijeti sugestije i viđenja SDP BiH u vezi sa Rezolucijom Bundestaga o Bosni i Hercegovini, koja bi u Bundestagu trebala biti usvojena početkom idućeg mjeseca. Stavovi i argumenti SDP-a BiH, koji su i pismenim putem dostavljeni predsjedniku SPD-a i zastupnicima, podržani su i sadržani u tekstu Rezolucije.

 

Upriličen je i susret sa generalnim sekretarom SPD-a Dietmarom Nietanom, koji je izrazio nadu u izbornu pobjedu SDP-a BiH na nadolazećim Općim izborima.

 

Svi učesnici su iskazali saglasnost da se izbori moraju održati u predviđenom roku, a da izmjene izbornog zakonodavstva koje trebaju uslijediti ne mogu podržavati etnički model biranja, nego da trebaju biti usklađene sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

 

Zaključeno je da je u nadolazećem periodu potrebno intenzivirati institucionalnu saradnju dvije partije, ali i Republike Njemačke sa Bosnom i Hercegovinom, nakon očekivanih pozitivnih promjena poslije oktobarskih izbora.” navedeno je  u saopćenju.

 

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO