SDP neće pregovarati s nacionalnim strankama o formiranju vlasti: Ništa od koalicije SDP i SDA u TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanja donio je konačnu odluku o tome da neće započinjati pregovore s nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacije BiH.

Večina koju čini 61 delegat, glasala je protiv koalicije, 31 delegat bio je za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Stav Glavnog odbora SDP-a potvrdio je stav Predsjedništva SDP-a koje je od početka kategorično odbijalo ulazak u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ukoliko u toj koaliciji ne budu Demokratska fronta i Naša stranka, odnosno sve članice Bosanskohercegovačkog bloka.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić rekao je prije sjednice Glavnog odbora SDP-a kako je jedinstvo stranke neupitno bez obzira na stav Glavnog odbbora o formiranju vlasti.

“Tu ne postoje nikakve buntovničko-frakcijske ideje ukoliko naš prijedlog ne bude prihvaćen. S druge strane, ukoliko on bude prihvaćen, očekujemo da se ovi koji zastupaju druge ideje povinuju odlukama Glavnog odbora te da izađemo još čvršći i u većem zajedništvu”, rekao je Bijedić, objavljeno je na internet stranicama Gradskog odbora SDP-a BiH Tuzla.