Sektor za zaštitu i spašavanje dodijelio zahvalnice i pohvale

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu dodijelio zahvalnice i pohvale pojedincima i organizacijama povodom obilježavanja 1. marta – Međunarodnog dana civilne zaštite i dana zaštite i spašavanja.

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje BiH Samir Agić kazao je da se priznanja dodjeljuju za zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini te za  uspješan, human i profesionalan rad, saradnju i doprinos.

Istakao je da je to jedini način da se zahvale partnerima u projektima u oblasti razvoja sistema zaštite i spašavanja u BiH.

Zahvalnicu je primio ambasador Republike Francuske u BiH Gullaume Jean Rousson koji je kazao da BiH i Francuska jako dobro sarađuju te je posebno istakao saradnju s vatrogascima.

Najavio je i dvije donacije Vlade Francuske za BiH, alat za rastavljanje automobila prilikom sudara – razupirač te bolničke krevete za koje se nada da će naći korisnu primjenu.

Zamjenik ambasadora Japana u BiH Akihito Teruuchi zahvalio je na priznanju te naglasio da dugo sarađuju s Ministarstvom sigurnosti i BiH, jer su vrlo osjetljivi na prirodne nezgode.

Zahvalnice su dobili i predstavnica Evropske komisije Biljana Zuber, predstavnik Delegacija Evropske unije u BiH Johannes Hintzen, Caritas Republike Srbije Jovana Lončarević, šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje Vlade Brčko Distrikt BiH Ljuban Ilić, menadžer projekta u MIT Lincoln Labaratory Stephanie Foster, IT manadžer u NATO Agenciji za komunikacije i informacije Filip Hostiuc.

Pohvale za pojedince dobili su Kantonalna uprava civilne zaštite Kanton Sarajevo Samir Džihić, Operativno-komunikacijski centar BiH Fuad Spahović, komandant Oružanih snaga BiH Dragan Nakić, Odjeljenje za društvene djelatnosti i javne servise općine Srebrenica Hasudin Mustafić, Ravnatelj uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugen Ćubela, Hercegovačko-neretvanska županija Hamdo Velić, predstavnici Federalna uprava civilne zaštite FBiH Denis Prazina, Ramo Dautbašić i Majda Kovač te Odjeljenje za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH Vedad Pazarčević.

Organizacije koje su primile zahvalnice i pohvale su Pomozi.ba, Caritas BiH, Teritorijalna vatrogasna jedinica Grada Bijeljine, Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko, Odjeljenje za društvene djelatnosti i javne servise općine Srebrenica te Spasilačka služba “Wolf”.