Selekcija otpada u Tuzli i Užicu, podjela kanti za stanovnike nekoliko mjesnih zajednica

     

Posljednjih godina, Javno komunalno preduzeće ”Komunalac” Tuzla pored redovnih aktivnosti, zatim ulaganja u opremu, aktivno učestvuje u realizaciji i provedbi projekata koje finansira Evropska unija. Nakon uspješno završenog projekta u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u obrazovnim ustanovama koji je Komunalac provodio sa partnerima iz grada Užice u Srbiji u okviru programa prekogranične saradnje, nedavno je krenula provedba novog. Partneri su isti, a cilj je uspostaviti sistem primarne selekcije otpada za pet hiljada domaćinstava u prigradskim naseljima Tuzle i Užica.

”Procijenili smo da pored osnovnih prihoda, dobro je da imamo i prihode iz drugih izvora, a jedan od značajnijih je pisanje projekata i povlačenje sredstava. U zadnje četiri godine preko dva miliona sredstava povukli smo iz pretpristupnih fondova, najznačajniji su projekti prekogranične saradnje”, naveo je Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla.

Provedba projekta pod nazivom “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” počela je u prošloj, a nastavlja se i 2020. godine. Cjelokupan projekat je vrijednosti 700 hiljada eura, od čega je za Tuzlu planirana polovina sredstava. Od tog iznosa predviđena je kupovina kamiona za odvoz otpada, kao i nabavka kanti za dvije i po hiljade domaćinstava. Projekat provode javna komunalna preduzeća iz Tuzle i Užica, te nevladine organizacije.

”Ovo je projekat koji je ograničen sa 2,5 hiljade domaćinstava, obuhvatili smo Dokanj, MZ Solina i MZ Gornja Tuzla. U te tri mjesne zajednice ćemo uključiti 2.500 domaćinstava, a u narednom periodu kada se ukaže mogućnost za nabavku kanti širit će se ovaj sistem primarne selekcije otpada”, kaže Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Upravo je u Mjesnoj zajednici Solina nedavno organizovan Info skup gdje su građani upoznati sa načinom odlaganja ovog otpada. U narednom periodu bit će izvršena podjela kanti za 1.130 domaćinstava u ovom naselju.

”Tako da ćemo dobiti na jedan način čišće ulice u Solini, s druge strane dići ćemo svijest ljudima o važnosti odvajanja, razvrstavanja i reciklaže otpada, koliko je to važno za ljude i ljudsko zdravlje”, ističe Jasmin Jogunčić, predsjednik Vijeća MZ Solina.

Skupu je prisustvovao veliki broj građana Soline, što potvrđuje da ima zainteresovanosti za selekciju otpada u ovom dijelu grada. Treba reći da će domaćinstva dobiti po dvije kante, žutu za reciklirani otpad kakav je papir, plastika ili metal, te sivu u kojoj će biti miješani otpad.

Otpad iz žute kante u kojoj je materijal za reciklažu dva puta mjesečno će se odvoziti, a miješani otpad iz sive kante jednom sedmično. U narednom periodu trebali bi biti postavljeni i zeleni kontejneri za staklo u ovom tuzlanskom naselju.