7.8 C
Tuzla
28.11.2023.

Senat UNTZ odobrio bezuslovni prelazak

Senat Univerziteta u Tuzli na današnjoj sjednici odobrio je bezuslovni prelazak za sve studente na Univerzitetu u Tuzli, uz jedinu obavezu plaćanja nepoloženih ispita.

S tim u vezi, i ovaj rezultat se dodaje u uspjehe SPUT-a kao što su:
-riješen status imatrikulanta
-produžen status apsolventa za 6 mjeseci(ranije 31.marta, aktivnost SPUT- cijelu akademsku godinu)
-riješeno SVP plaćanje(ranije je u slučaju obnove student pri upisu naredne godine morao uplatiti puni iznos školarine, aktivnošću SPUT-a student već nakon prve godine prelaska sa SVP na budžet zadržava prava budžeta u daljem toku studija, izuzev studenta koji gubi status studenta)
-povećanje broja ispitnih rokova sa četiri na osam u akademskoj godini
-tzv. “Socijalni rok”, koji je bio omogućen studentima koji su imali jedan predmet za uslov, borbom i zalaganjem uspjeli smo da na isti mogu izaći svi studenti te polagati do dva ispita
-izboren član 135. Zakona o visokom obrazovanju, koji štiti studente od novih nastavnih predmeta te im omogućava bezuslovan prelazak sa pretposljednje na posljednju godinu studija, u slučaju izmjene Nastavnog plana i programa
-izboreno komisijsko polaganje ispita, gdje predmetni nastavnik nema pravo biti član komisije (sazivanje komisije besplatno)
-smanjena školarina na drugom ciklusu studija sa 3800KM na 2400KM
-prenos dva predmeta na narednu godinu studija, bez obzira kojoj studijskoj godini predmet pripada
– višegodišnje produžavanje roka studentima za završetak drugog ciklusa studija
-učestvovanje u obezbjeđivanju sredstava za adaptaciju studentskih domova,koji više ne liče na “izbjegličke” kampove

“U ime svih studenata, zahvaljujemo se rektorici Nermini Hadžigrahić kao predsjedavajućoj Senata, te svimprofesorima članovima Senata UNTZ koji su jednoglasno, nakon više tematskih razgovora o ovom u prethodnom periodu, jednoglasno podržali naš zahtjev. Također hvala i Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona, koja je omogućila Senatu UNTZ da može donijeti ovu vrstu odluke za naše studente u ovom teškom vremenu za sve.
Studente molimo da uče, jer ispiti ostaju kao obaveza polaganja i sticanja novih znanja i vještina. Koristimo priliku da se zahvalimo i kolegama članovima Senata iz reda studenata, koji su omogućili uveliko da odluka dobije ovakav epilog” – kazali su iz Studentskog parlamenta UNTZ.

Vezane vijesti

TUZLA