Šepić: Potreban jasniji zajednički odgovor EU na migrantsku krizu

Šepić: Potreban jasniji zajednički odgovor EU na migrantsku krizu

Objavio: -

Aprilsko  zasijedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope obilježeno je raspravom o izbjegličkoj i migrantskoj krizi, snažnijem odgovoru Evrope na priliv izbjeglica iz Sirije, ljudskim pravima izbjeglica i migranata na zapadnom Balkanu, kao i o novom izazovu prisilne migracije.

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSSE Senad Šepić pozvao je, u sklopu rasprave o ovim temama, na podršku Evropske unije (EU) zemljama zapadnog Balkana, te ukazao na moguću prijetnju prema kojoj bi zemlje tog regiona od zemalja tranzita mogle postati zemlje krajnje destinacije za izbjeglice.

Zato je, naglasio je predsjedavajući bh. delegacije, potreban jasniji zajednički odgovor EU na migrantsku krizu.

Poslanicima su se tokom zasjedanja obratili i predsjednik Evropske komisije Jean–Claud Juncker, predsjednik Austrije Heinz Fisher, predsjednik Vlade Turske Ahmed Davutoglu, predsjednik Vlade Gruzije Giorgi Kvirikashvili i ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Garcia Margallo.

Obraćajući se gostima u dijelu predviđenom za pitanja, predsjedavajući Delegacije PSBiH Senad Šepić pozvao je Evropsku komisiju da hitno dostavi upitnik za BiH. Šepić je takođe pozvao na proširenje saradnje i ekonomskih odnosa s Turskom, na nastavak podrške Austrije BiH na putu ka EU i na dalje jačanje ekonomskih odnosa s tom prijateljskom zemljom.

Tokom boravka u Strazburu Šepić se sastao i s novoizabranim šefom delegacije Hrvatske Jasenom Mesićem, kojeg je posebno informisao o stavu BiH o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni otpad u Trgovskoj Gori, na granici s BiH.

Inače, Delegaciju PSBiH na zasjedanju PS Vijeća Evrope, uz predsjedavajućeg Šepića, čine njegova zamjenica Borjana Krišto, te članovi Delegacije Milica Marković i Saša Magazinović, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Izvor: RTVSlon/Fena