Serenity test za rano otkrivanje karcinoma dojke i jajnika predstavljen u Tuzli

Serenity test za rano otkrivanje karcinoma dojke i jajnika predstavljen u Tuzli

Objavio: -

Najnapredniji genetski test za rano otkrivanje predispozicije za rak dojke i rak jajnika konačno je dostupan i ženama u Bosni i Hercegovini, riječ je o Serenity testu koji je danas predstavljen u Tuzli. Ovaj test spašava živote žena, identifikujući nosioce mutacija u ranoj fazi, što u konačnici drastično povećava stopu preživljavanja nakon otkrivanja raka dojke i jajnika. Jer ranom detekcijom malignih stanica omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak razvije.

Test analizira BRCA 1 i BRCA 2 gene, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i jajnika, a žene dobijaju informaciju da li nose genetsku mutaciju, odnosno predispoziciju za oboljevanje sa pouzdanim rezultatima od 99,99 posto. Rezultati testa dostuoni su u roku od dvije sedmice. Ovaj test otkriva nasljedne mutacije, a uzrok za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice. Analiza se radi u Ženevi, a cijena testa je 590 eura.

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena. Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranoj fazi, a koji dovode do kasne dijagnoze i liječenja, a samim tim i do velike smrtnosti pacijentica.