SERIJSKI PROGRAM

SERIJSKI PROGRAM


Adaptacija najpoznatijeg turskog mjuzikla o ljubavi punoj iskušenja i osveti.

“Potraga za pravdom”  je telenovela snimljena 2011. godine  prema najpoznatijem turskom mjuziklu iz 1964. godine “Kešanli Ali Destani”, autora Halduna Tanera, koji je izvođen, osim u matičnoj zemlji i u Njemačkoj, Engleskoj te zemljama bivše Jugoslavije.

I ovoga puta tematika serije jeste ljubavna, ali duboko inkorporirana u zavjere I prevare, zbog kojih osim ljubavne drame, pratimo I onu osobnu dramu čovjeka nevino osuđenog u borbi za pravdu I slobodu.

Priča započinje u naselju Sineklidag, davne 1959. godine. Ali je dobrodušni mladić koji živi sa  majkom Hasibe  i još od djetinjstva je zaljubljen u Zilhu koja živi sa daidžom. Nakon povratka iz vojske, odlučuje zatražiti Zilhinu ruku od njenog proračunatog daidže Ihsana koji od njega zauzvrat traži novac. S druge strane, u Zilhu je zaljubljen i problematični Sipsi, koji već ima dogovor sa njenim daidžom Ihsanom.  Sipsi i njegov prijatelj Cafer isplaniraju Ihsanovo ubistvo, te krivicu prebace na Alija koji dobije dugogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon godina robije Ali postaje potpuno druga osoba kojoj je glavni cilj osvetiti se Caferu i Sipsiju. Da li će Ali uvjeriti Zilhu da je nepravedno osuđen, da li će njihova ljubav preživjeti sva iskušenja koja ih očekuju? pitanja su koja čine okosnicu radnje serije.

Od ponedjeljka do petka u 15:05 h na TV Slon i Mreži, repriza svaki dan u 11 sati.

 


Istinita priča o ženi koja je promijenila tok historije-Isabel, kraljica Castille i Leona, a sa mužem Fernandom II i vladarica Aragonije, Valencije, Napulja i Mallorke.

U 23 godini krunisana je za kraljicu. Vladala je svojom zemljom podarivši joj prosperitet i ekonomsku stabilnost, i ujedinivši je, postavila je temelje kasnije najmoćnije imperije tog vremena.

Serija govori o strastima i emocijama žene koja je živjela ispred svog vremena, odbila da bude moneta za potkusurivanje i dostigla moć koja je tada u tom svijetu bila rezervisana samo za muškarce i pri tom se suočavala sa nezamislivim izazovima. Čvrsto je upravljala svojom i sudbinom svoje zemlje bez obzira na žrtve koje je to sa sobom nosilo.

Njeno djetinjstvo se završava veoma rano, nakon što je bila otrgnuta od svoje bolesne majke i prisilno poslana na dvor svog polubrata, kralja Enrikea IV. Nakon gubitka svog brata Alfonsa, koji je trebao da nasljedi tron, sa samo 16 godina preuzela je ključne odluke nakon teškog građanskog rata.

Uz to, Isabel je odbila da prihvati nametnuti brak i branila svoje pravo da sama izabere svog supruga (Fernanda od Aragonije), dovodeći čak time u opasnost i njihove živote. I izdržala je, nakon njihovog vjenčanja sve spletke i ekonomske poteškoće. Bila je prisiljena da vodi diplomatiju i vojsku čvrstom rukom, kao i svoj sopstveni život. I sve to zbog opsesije da bude kraljica.

Vrhunska produkcija, kostimografija i scenografija u najgledanijoj španskoj seriji o jedinstvenoj kraljici Isabeli, svaki radni dan u 17:25 h na TV SLON i mreži. Reprizaradnim danima u 10:05.

 

 

Hit-serija “Elementary”, modernizirana verzija priča o najslavnijem fikcijskom detektivu Sherlocku Holmesu, snimljena je prema književnom djelu Sir Arthura Conana Doylea. Seriju možete pratiti od 18. septembra svaki radni dan u 20:00 sati u programu TV Slon i TV Mreže.

U ovoj ekranizaciji Conan Doyleovih priča, radnja je smještena u New York, a uloga Sherlocka je pripala britanskom glumcu Jonnyju Lee Milleru dok je Watson po prvi put žena – Joan Watson – koju glumi filmska i TV glumica Lucy Liu.

Naime, Holms je bivši ovisnik, koji se nakon perioda rehabilitacije seli se na Manhattan, gdje ga njegov bogati otac prisiljava da živi sa doktoricom Joan Watson koja kontroliše njegovu rehabilitaciju.

Nekad uspješni hirurg, sve dok nije izgubila jednog pacijenta, a sa njim i licencu za rad, Watsonova vidi svoj trenutni posao kao još jednu priliku da pomogne ljudima. Međutim, Sherlock nije ni nalik njenim prethodnim klijentima.

On je obavještava da se ništa od njene stručnosti ne može primjeniti na njega i da je on sam osmislio svoj postrehabilitacijski tretman – povratak na posao kao policijski konsultant u New Yorku.

Watsonova nema izbora nego da se pridruži svom novom, mrzovoljnom klijentu u njegovim poslovima, a Sherlock vremenom uviđa da će mu njeno medicinsko obrazovanje biti od pomoći.

Kapetan Tobias Gregson zna da je Sherlock odličan u svom poslu, i dozvoljava mu povratak na staro radno mjesto.

Sad kada nestašan Sherlock jurca po New Yorku rješavajući intrigantne slučajeve, treba mu neko ko će ga “držati na oku”. Očigledano prava osoba za taj “posao” je upravo ona, Joan Watson.

“Elementary”, kriminalistička serija o najpoznatijem detektivu Sherlocku Holmesu, svakog radnog dana u programu TV Slon i Mreže u 20:00 sati. Repriza svakog radnog dana u 12:05 sati.