Šest elektromotornih kolica dodijeljeno osobama sa invaliditetom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Šest elektromotornih kolica za osobe sa invaliditetom u vrijednosti od 37.200 KM dodijeljeno je jučer u Informativnom centru za osobe s invaliditetom ”Lotos” u Tuzli, a nabavka je realizirana u okviru projekta kojeg je odobrio Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

Osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini po automatizmu guraju se u drugi plan. I dok se volimo hvaliti kako smo društvo otvoreno za svakoga, jako često oni koji su odmah pored nas, dovedeni su na rub. Iako je država donekle obezbijedila optimalna prava, ona nerijetko ostanu izignorisana jer ih osobe sa invaliditetom, obično zbog neinformisanosti zanemare. A nama, po običaju, nije stalo – sve do sada.

Iako je prvobitno izgledalo kako bi i Jedinstvena lista ortopedskih pomagala djelomično nelogična mogla ući u 2019. godinu, zajednički dogovor osoba sa invaliditetom i Zavoda za javno zdravstvo urodio je plodom. Tako će sada kada su elektromotorna kolica u funkciji okrenutost Zavoda ka stvarnim potrebama pacijenata biti potvrđena, dok će životi osoba sa invaliditetom značajno biti unaprijeđeni.