5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Šest godina uspješnog poslovanja TTU Energetik Tuzla – Zaposleno 180 osoba

Edi Hukić i Džemail Teskeredžić učenici Srednje mašinske škole u Tuzli danas su imali priliku posao kojim se žele baviti u budućnosti, vidjeti iz drugog ugla. Kako izgleda proces proizvodnje, te kakva je tradicija mašinstva u Tuzli predstavila im je kompanija TTU Energetik Tuzla. Prezentacija je upriličena u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja šeste godine uspješnog poslovanja.

Drago mi je da imamo priliku da se zaposlimo jer dosta djece neće nastaviti školovanje, odnosno neće upisati fakultet, pa mogu doći ovdje i raditi sa srednjom školom”, kazao je za RTV Slon Edi Hukić, učenik Mješovite srednje mašinske škole Tuzla.

Meni se ovdje previše sviđa jer TTU Energetik stvara dobrobit za cijeli kanton, nego i za nas mlade. Doprinosi našoj budućnosti i itekako bih želio raditi ovdje posle završene struke”, istakao je Džemail Teskeredžić, učenik Mješovite srednje mašinske škole Tuzla.

TTU “Energetik” zapošljava blizu 180 radnika sa izraženim radnim vještinama koje su primjer sve većem broju mladih ljudi da nakon završetka srednje škole ovdje stiču specifičnu praksu. Na taj način želi se i smanjiti broj odlazaka mlade radne snage iz naše države.

Kod nas je sasvim normalno da djeca koja završe srednju školu, odmah počnu radit kod nas. Konstantno smo tokom godina spuštali prosjek godina starosti. U prvim mjesecima prve godine imali smo prosjek 60 godina, a sad smo već spustili prosjek na 45 godina, što je značajan iskorak za šest godina”, rekao je mr. sci. Almir Zulić, direktor TTU Energetik.

Do prije šest godina, protesti radnika, a potom i stečaj pratili su Tvornicu transportnih uređaja u Tuzli. Međutim, stečajni postupak okončan je nakon što su JP Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići kupili tvornicu. Tradiciju nekadašnjeg tuzlanskog giganta,već šest godina nastavlja TTU Energetik koji snabdijeva više od 90 posto domaćeg tržišta.

Suma je jednostavna. U ovih šest godina napravili smo mnogo, revitalizirali smo proizvodne pogone, oživjeli smo naše tržište koje nam pripada u energetici. Suština je da su ponovo svi rudnici naslonjeni na nas”, dodaje Zulić.

Primarni cilj kompanije 2016. godine bilo je ostvarenje realizacije energetskog sektora oko pet miliona KM, te 75 novih zaposlenja na godišnjem nivou. U proteklih šest godina postavljeni ciljevi ispunjeni su i više od očekivanog, jer je kompanija u protekloj godini ostvarila realizaciju od 14 miliona i 700 KM. Također, sve proizvodne hale rade u punom kapacitetu.

Ono što nas karakteriše jeste da su zastupljene sve terminologije u mašinstvu. Radimo nešto specifično i zbog toga smo danas tu i dio smo kompletnog ciklusa u industriji i veoma bitna karika”, navodi Almir.

Pored učenika srednje mašinske škole, TTU Energetik prezentovala je svoje poslovanje i učenicima osnovne škole “Miladije”. Također, danas je premijerno prikazan i film pod nazivom “TTU Energetik-Proizvodimo budućnost”.

POSLJEDNJE DODANO