Šestomjesečni izvještaj Rudnika soli Tuzla pokazao izvanredne rezultate

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako su prihodi Rudnika soli Tuzla u prvoj polovini 2019. godine bili manji za 100 000 KM, a troškovi konstantno rasli, u prvih šest mjeseci ove godine godine najstariji izvor slanice na našem području bilježi izvanredne rezultate na zadovoljstvo uprave, ali i uposlenih. Iako se činilo da je prošlogodišnje rezultate u proizvodnji i ostvarenoj dobiti od čak 2.600.000 KM nemoguće nadmašiti to je ipak postignuto, a potvrđuju to i rezultati šestomjesečnog izvještaja o radu.

”Bilježimo pozitivan rezultat od 1.576.000 KM što je 20% više nego u istom periodu prošle godine i što je od plana poslovanja za ovu godinu više za 600 %”, navodi Anis Šaldić, direktor Rudnika Soli Tuzla.

U prošloj godini tuzlanski Rudnik soli u potpunosti je ispunio plan povećanja proizvodnje, a prema kupcima – kompaniji Sisecam Soda Lukavac, Panonskim jezerima u Tuzli i Fabrici soli Solana iporučeno je skoro 3,5 miliona kubnih metara slane vode.

Šestomjesečni izvještaj također pokazuje da je plan isporuke slanice kupcima poremašen za jedan posto, odnosno za oko 20 hiljada kubika.

”Nastavićemo ovim kontinuitetom i narednih šest mjeseci da zadovoljimo plan, eventualno ako mognemo iznad plana ići. Očekujemo prihode koje smo i planirali a naravno rashode želimo zadržati na ovom nivu jer smo za 2018. milsili da je rekordna, pa evo na kraju 2019. već ima 20% veću dobit nego prošla godina”, ističe Šaldić.

Iako je u ne tako davnoj prošlosti Rudnik soli Tuzla spado u red velikih dužnika, danas ovom rudniku mogu pozavidjeti mnogi, jer predstavlja svjetli primjer dizanja iz pepela posrnulog preduzeća. Obaveze prema državi i radnicima redovno se izmiruju. Rudari Rudnika soli bez brige mogu otići u starosnu penziju sa otpremninom od šest plata, dok na njiohovo mjesto dolaze mladi kadrovi koji ne moraju brinuti o uplati zdravstvenog osiguranja i evidenciji radnog staža.