15 C
Tuzla
22.07.2024.

SFF – Najbolji film ‘Exile’, najbolji glumac Vangelis Mourikis

Nagrade 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) dodijeljene su večeras na svečanoj online ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, u više kategorija za filmove koji su prikazani u okviru Takmičarskog programa tog festivala.

‘Srce Sarajeva’ za najbolji film osvojio je “Exile” reditelja Visara Morine. Nagradu za najboljeg reditelja ovogodišnjeg festivala osvojio je Ru Hasanov za film “The Island Within”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film “Mare”. Najbolji glumac 26. izdanja SFF-a je Vangelis Mourikis za film “Digger” (Kopač).

Najbolji kratki film ove godine je “Antiotpad” reditelja Tina Žanića. ‘Srce Sarajeva’ za najbolji studentski film dobio je “The Great Istanbul Depression” Zeynep Dilan Suren. ‘Počasno Srce Sarajeva’ dobili su reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen.

‘Srce Sarajeva’ za najbolji dokumentarni film dobio je “Merry Christmas” reditelja Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija film “Holy Father” reditelja Andreia Dascalescua. Nagrada Human Rights otišla je u ruke reditelja Radeta Ciornicica za film “Acasa, My Home”.

U selekciji Takmičarski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati 16 filmova, od toga osam svjetskih, po jednu međunarodnu i europsku, četiri regionalne i jednu bh. premijeru.

Takmičarski program – kratki film gledaocima je ponudio deset filmova, od toga sedam svjetskih, jednu međunarodnu i pet regionalnih premijera.

Selekcija Takmičarski program – studentski film sastoji se od 15 filmova, od čega su 10 svjetskih, 3 međunarodne i dvije regionalne premijere.

U okviru ovogodišnje ceremonije dodjele, nagradu ‘Audentia dobio je film “Garage People” Natalije Yefimkine.

U izboru za nagradu ‘Audentia’ bilo je dvanaest dugometražnih filmova, iz programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Tu nagradu utemeljilo je Vijeće Europe i njezin fond Eurimages s ciljem promoviranja ravnopravnosti spolova u europskoj filmskoj industriji. ‘Audentia’ je dodijeljena peti put, a Sarajevo Film Festival ima čast da ove godine bude domaćin.

Zbog pandemije virusa korona 26. Sarajevo Film Festival održava se online od 14. do 21. augusta. Ovogodišnji SFF otvorio je film ‘Koncentriši se, baba’ bh. autora Pjera Žalice. Već prva dva sata prikazivanja taj film je gledalo 14.000 ljudi u 42 države svijeta. Taj film ipak je prikazan i to u Mostaru, na otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA