26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Simić: Dva su osnovna razloga za statistički rast prosječne plate u BiH

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u junu je  iznosila 955 KM i nominalno je viša za 4,9 posto u odnosu na juni prošle godine, te veća za 0,4 posto u odnosu na decembar lani, podaci su Agencije za statistiku BiH. 

Ekonomski analitičar Borivoje Simić smatra da su dva osnovna razloga za statistički rast prosječne plate, iako je poznato da su velikom broju radnika tokom pandemije smanjena primanja, a znatan broj njih je ostao bez posla.

– Jedan razlog leži u metodologiji Agencije za statistiku BiH, koja uzima u obzir samo obavljene isplate plata u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. To znači da neki zaposlenik kome poslodavac nije isplatio plaću za mjesec u kojem se vrši obračun nije ušao u statistiku, a takvih ima dosta u sektorima pogođenim pandemijom (hotelijerstvo i turizam, tekstilna industrija, prerađivačka industrija, transport itd.) u kojima su, inače, niže prosječne plate. Budući da nisu ušli u statistiku u “košu” za izračun prosječne plate ostali su oni sa višim plaćama, uključujući javnu upravu i socijalnu osiguranje, kod kojih je stanje sa isplatama bilo nepromijenjeno, pa prosječna plata bilježi rast – kazao je Simić za Fenu.

Također, kako je dodao, tokom pandemije značajan broj ljudi ostao je bez posla (iako je broj zaposlenih posljednjih mjeseci povećan još nije dostigao nivoe od prije korona krize) i to ponovo u pomenutim djelatnostima u kojima su niže prosječne plaće, pa je njihovim odlivom osnovica za izračun prosječne plate poboljšana, što je dovelo do statističkog učinka da neto plata posljednjih mjeseci u poređenju sa prošlom godinom bilježi rast.

Drugi razlog je, smatra Simić, što je RS podigla minimalnu platu na 520 KM i ta odluka je već neko vrijeme na snazi, što je uticalo na rast prosječne plate u RS-u unazad nekoliko mjeseci, a samim tim i u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plata u junu ove godine bila je u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 563 KM, u građevinarstvu iznosila je 639 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila  657 KM.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u šestom mjesecu iznosila je 1.578 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.460 KM, dok je prosječna neto plata u informacijama i komunikacijama iznosila 1.369 KM.

U BiH je prosječna mjesečna bruto plata u junu iznosila 1.475 KM i nominalno je viša za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te viša za 0,4 posto u odnosi na decembar lani.

Vezane vijesti

TUZLA