16.7 C
Tuzla
23.05.2022.

Simulacija gašenja požara i spašavanja povrijeđenih u Tuzli

Šumski požari već nekoliko dana bijesne širom naše zemlje, a otežavajuću okolnost predstavlja nedostatak resursa za njihovo stavljanje pod kontrolu. Za uspješnu borbu sa vatrenom stihijom nužna je dobra opremljenost vatrogasnih službi ali i koordinacija sa ostalim službama koje imaju važnu ulogu u stanju nesreće. U cilju pripreme za ovakve i slične situacije Crveni križ Grada Tuzla organizovao je pokaznu vježbu simulacije spašavanja povrijeđenih iz zapaljene kuće i prolaska kroz minsko polje. Kroz ove aktivnosti učesnici su vježbali  sinhronizaciju sa jedinicama MUP-a, Službe civilne zaštite i spašavanja, sa vatrogasnim jedinicama kao i jedinicama Hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla.


Cilj vježbe je i priprema za veliku vježbu koju planiramo sredinom septembra i za ono što je važno, Festival mladosti, znanja, uvježbanosti i uspjeha,
kazao je Edvin Alibegović, predsjednik Gradske organizacije Crvenog križa Tuzla.

Pokazne vježbe i simulacije se često organizuju jer je, tvrde učesnici, ponavljanje majka znanja. U stanju nesreće pomažu i van Tuzle, ukoliko bude potrebe.

Naše jedinice službe zaštite i spašavanja imale su tu nepriliku da pomažu u teškim situacijama, poplavama, požarima, ranjavanjima ne samo na području Tuzle nego i van BiH, dodaje Alibegović.

Posljedice klimatskih promjena vidljive su širom svijeta, upozoravaju učesnici vježbe. Meteorološka mjerenja pokazuju da je juli dostigao rekord u visini temperatura, stoga ne iznenađuju suše i požari.

Mi više ne živimo u umjerenim uvjetima kad je klima u pitanju. Zato što se ne možemo suprostaviti prirodnim katastrofama – to ne može niko. Moramo se permanentno uvježbavati kako bi posljedice prirodnih katastrofa sveli na najmanju moguću mjeru kako bi zaštitili prevashodno ljude a onda i materijalna dobra, ističe Slavko Stijepić, pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu.

Pokazna vježba održana je u okviru Kampa za mlade i pripadnike Službe spašavanja Crvenog križa ispred Eko kuće na Majevici, a mladi su odzivom pokazali da su spremni stati u zaštitu svojih sugrađana

POSLJEDNJE DODANO