Sindikat: Bez dogovora završen jutrošnji sastanak socijalnih partnera

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Bez dogovora je završen jutrošnji sastanak u Vladi Federacije BiH kojem su prisustvovali predstavnici Vlade, Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata BiH, saopćio je taj sindikat.

– Naime, predstavnici sindikata na čelu s predsjednikom Mevludinom Bektićem nisu prihvatili prijedloge koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o radu. Dostavljen je prijedlog koji nije u skladu s dan ranije održanim sastankom, odnosno zapisnikom s tog sastanka.

Sindikat je ranije dao prijedlog da se problematika organizacije rada, odnosno, pojedina pitanja iz radno-pravnih odnosa, u vrijeme aktulene pandemije i drugih vanrednih okolnosti, riješi kroz donošenje novog općeg kolektivnog ugovora. Međutim, za takav prijedlog nisu imali razumijevanje druga dva socijalna partnera – citat je iz saopćenja.

Cilj je također bio riješiti tim ugovorom i pitanje najniže plaće u Federaciji BiH.

Savez sindikata će sačiniti prijedlog “lex specialis” zakonskog rješenja vezanog za pojedina prava iz radnog odnosa i organizaciju rada u vrijeme proglašenog stanja nesreće i drugih vanrednih okolnosti te će ga predložiti socijalnim partnerima nakon što ga prethodno usvoje organi sindikata.

Sindikat neće dopustiti da se aktuelna kriza lomi isključivo preko leđa radnika, a da pri tome poslodavci sve čine da sačuvaju stečeni kapital, pri tome predlažući za radnike nepovoljna zakonska rješenja u ovim teškim vremenima, poruka je Saveza samostalnih sindikata BiH.