32 C
Tuzla
17.07.2024.

Sindikat – Donijeti odluke o dopunjavanju robnih rezervi i pomoći najugroženijim

Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH (UO SSSBiH) je na sjednici u Zenici jednoglasno usvojilo zaključak da od Vlade Federacije BiH i svih kantonalnih vlada zatraži da “odmah i bez odlaganja donesu odluke o dopunjavanju robnih rezervi, te da dio njih stave na raspolaganje najugroženijim kategorijama”.

Svakodnevna poskupljenja roba i usluga, ističu iz Sindikata, postaju neizdrživa za najveći broj građana FBiH i sasvim je sigurno da, ukoliko se ovaj trend nastavi, mnogi radnici, penzioneri, ali i građani općenito neće više moći priuštiti ni minimum najosnovnijih stvari neophodnih za puko preživljavanje.

Predsjedništvo UO SSSBiH je prihvatilo Inicijativu Sindikata PPDIVUT BiH da od nadležnih zatraži zaustavljanje procesa likvidacije Fabrike duhana Sarajevo i zaštiti prava zaposlenih, uključujući i onih koji pred nadležnim sudovima vode sporove. Takođe, traže i da svi odgovorni urade sve što ne neophodno da se FDS spasi, revitalizira i aktiviraju proizvodni pogoni kako bi se zaštitila i primarna i sekundarna duhansko-prerađivačka industrija u našoj zemlji.

Usvojen je i zaključak da se od Parlamenta FBiH zatraži da u dnevni red jedne od narednih sjednica uvrsti inicijativa SSSBiH o usvajanju Zakona o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM, a koji su podržali svi klubovi zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

Vezane vijesti

TUZLA