Sindikat policije: Nismo informisani o povećanjima plata policijskim službenicima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini (SSPO) saopćio je kako njihov poziv na hitno usvajanje budžeta institucija BiH nije upućen da bi se koristio u dnevno-političke svrhe, već kako bi parlamentarne stranke zahtjev ozbiljno shvatile, s obzirom na probleme sa kojima se susreću uposleni u tim agencijama.

Ističu da Savez sindikata policijskih organa raspolaže informacijama da je u Prijedlogu budžeta  predviđeno povećanje toplog obroka za dvije KM po danu te povećanje naknade za troškove dolaska na posao i odlaska na posao za iznos od pet posto, iako je cijena goriva po litri od donošenja Odluke o predmetnoj naknadi do danas porasla najmanje 35 posto.

Naglasili su da nisu informisani o povećanjima plata policijskim službenicima o kojem se govori, s obzirom da u protekle četiri godine nisu uspjeli ostvariti dijalog sa Vijećem ministara BiH.

”Prema važećem zakonu o platama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine platu je moguće povećati isključivo kroz povećanje osnovice a prema našim saznanjima budžet za 2019. je projiciran na osnovici 475 KM”, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da koeficijenti po kojima se vrši obračun plate policijskim službenicima nisu promijenjeni od novembra 2017. godine niti da je pripremljen bilo kakav dokument o tome.