20 C
Tuzla
01.12.2023.

Sindikat – Radnici zabrinuti zbog mogućih otkaza i smanjenja plata

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH izrazio je zabrinutost zbog najave poslodavaca o mogućem smanjenju plata i otpuštanju radnika, a što je “uzrokovano neozbiljnim ponašanjem Elektroprivrede BiH koja neosnovanim klauzulama u ponuđenim ugovorima poslodavcima nastoji obezbijediti povećanje naknada za korištenje električne energije”.

– Pojedini poslodavci već najavljuju mjere koje namjeravaju provesti u narednom periodu, jer jednostavno nisu u poziciji prihvatiti ponuđene ugovore s rizikom da će na kraju mjeseca trošak cijene električne energije biti veći i više od 50 posto. Radnici su zabrinuti i pod pritiskom, zbog mogućih otkaza i smanjenja i onako niskih plaća – naveli su iz ovog sindikata.

Sindikati i poslodavci, kako dodaju, problem poskupljenja električne energije posmatraju s različitih aspekata i nije posao sindikata brinuti se o poslovnoj politici.

– Međutim, Sindikat ne može i ne smije ostati nijem na uzroke koji će zasigurno imati za posljedicu otpuštanje radnika, smanjenje plaća radnika i u konačnici i zatvaranje kompanija i nestanak radnih mjesta. Poučeni iskustvom ranijih godina, znamo da se uvijek svi problemi rješavaju upravo preko leđa običnog radnika. Kao partner smatramo potpuno opravdanim zahtjeve Udruženja poslodavaca Federacije BiH koje su uputili Vladi Federacije BiH i drugim institucijama u Federaciji BiH u cilju zaustavljanja provođenja namjere Elektroprivredi BiH – stoji u saopćenju.

Realni sektor, napominju iz sindikata, treba da budu prioritet interesovanja vlasti i njihove zaštite i stvaranja povoljnog ambijenta za rad i opstanak te da onemogući bilo kakve dodatne pritiske.

– Zabrinuti za status radnika drvne i papirne industrije, ali i sve radnike realnog sektora apelujemo na Vladu Federacije BiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, da hitno poduzme određene mjere kako bi se onemogućilo nezakonito i svojevoljno ponašanje Elektroprivrede BiH. Ovakvo ponašanje Elektroprivrede BiH prouzrokovat će masovna otpuštanja radnika i nestanka radnih mjesta, te dovesti do socijalnih nemira u Federaciji BiH. Ukoliko se ovo dozvoli, sljedeći korak bit će poskupljenje struje za domaćinstva – navodi u saopćenju za javnost predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić.

Vezane vijesti

TUZLA