Sindikat rudara FBiH obilježio Dan rudara – I danas radnici rade u lošim uslovima

     

Rudari u Federaciji BiH danas su obilježili svoj dan. Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH u Tuzli je organizovao proširenu sjednicu Upravnog odbora ove organizacije. Na sjednici se govorilo o aktuelnom stanju u rudnicima uglja u FBiH, kao i problematici sa kojom se suočavaju radnici zaposleni u rudarskom sektoru. Također je prikazan dokumentarni film koji je urađen povodom Dana rudara a govori o osnivanju Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. Sjednici su trebali prisustvovati premijeri Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, ali se nisu pojavili. Ovom prilikom moglo se čuti da rudari i danas rade u lošim uslovima, stoga iz Sindikata traže modernizaciju rudnika, te realizaciju usaglašenih i odobrenih investicionih projekata.

”Najteže stanje jeste u RMU ”Abid Lolić Bila”, nimalo lagano i jednostovno stanje nije prisutno u RMU ”Zenica” i jako kompleksno stanje je u Rudniku uglja ”Kreka” u Tuzli jer mi imamo poražavajuće nizak nivo realizacije investicionih projekata koje je trebalo realizovati u cilju sigurnijih, humanijih uslova rada i učiniti rudara i radnika u Kreki produktivnijim radnikom”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Predsjednik Sindikalne organizacije ZD Rudnici ”Kreka” Zuhdija Tokić naveo je da je prosječna plata u Rudnicima ”Kreka” 1.024 KM, a najmanja 535 KM.

”To vam sve govori o položaju rudara. Mi nećemo odustati od 2,70 to je svega osam posto, a po prosječnoj plati koja je u FBiH rasla tih osam posto nema nijednog argumenta da ne prihvate to što mi tražimo. Ako se vode ekonomijom i kažu vi ste propali, ne možete funkcionisati, pa mi ni sa dvije KM ne možemo funkcionisati ako se svi oni koji odlučuju o nama, ne okrenu nama”, istakao je Tokić.