Sindikat službenika ostaje bez reprezentativnosti?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Savjet ministara BiH mogao bi uskoro zadužiti Ministarstvo pravde BiH da oduzme svojstvo reprezentativnosti Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH (SDSZ).

Inače, ovaj sindikat, koji se do početka prošle godine zvao Samostalni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, još ranije su napustili policijski službenici, koji su činili većinu u tom sindikatu i koji su formirali svoj Savez sindikata policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, a kojem je Savjet ministara BiH polovinom 2017. godine potvrdio status reprezentativnosti.

Iz informacije koju je Ministarstvo pravde BiH spremilo za Savjet ministara može se zaključiti da Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH nema natpolovičan broj članova u odnosu na zaposlene, osim u Službi za zajedničke poslove, Kancelariji za veterinarstvo, CIK-u i Centru za uklanjanje mina.

“Samostalni sindikat nema većinu u 28 institucija BiH, čije sindikalne organizacije čine organizacionu strukturu ovog sindikata. Samostalni sindikat ima 1.462 člana, a ukupan broj zaposlenih u tim institucijama je 3.601”, navedeno je u Informaciji o sprovedenom postupku utvrđivanja ispunjavanja uslova reprezentativnosti Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

Ova inforamcija već je skidana sa dnevnog reda, a kako kažu u samom sindikatu, od oduzimanja reprezentativnosti neće biti ništa, istovremeno naglašavajući da su se očitovali po informaciji u kojoj su podaci o članstvu stari više od dvije godine. Međutim u samoj informaciji se ističe da su podaci o broju članova od institucija zatraženi 16. marta 2018. godine.

Ono što je zanimljivo jeste da je Ministarstvo pravde krajem prošle godine od SDSZ-a zatražilo informacije o istupanju iz članstva Saveza sindikata policijskih tijela, čije je članstvo i činilo većinu SDSZ-a, kao i o promjeni naziva, ali nikada nisu dobili odgovor.

Kao zaključak u ovoj informaciji navedeno je:

“Zadužuje se Ministarstvo pravde BiH da Savjetu ministara dostavi prijedlog rješenja kojim se oduzima svojstvo reprezentativnosti Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH”.

 

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine