5 C
Tuzla
08.12.2023.

Sindikat trgovine insistira na osiguranju političke volje za veća radnička prava

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (ST) BiH saopćio je da je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa “ogolila sve probleme i loše uvjete u kojima su se zatekli radnice i radnici u realnom sektoru”, a kako bi se ti problemi počeli rješavati Sindikat nastavlja s projektom koji bi trebao osigurati političku volju za primjenu i unapređenje radničkih prava.

Borbu za prava radnika kroz projekt “Politička volja za radnička prava” predstavnici Sindikata, na čelu sa predsjednicom Mersihom Beširović, nastavit će kroz dijalog sa političarima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Cilj je aktivno uključivanje predstavnika vlasti na svim nivoima u zaštitu prava radnika, poboljšanje uvjeta na njihovim radnim mjestima, te unapređenje statusa zaposlenih iz realnog sektora.

Beširović je navela da će se u sklopu spomenutog projekta nastaviti s ranije započetim aktivnostima zagovaranja za vidljiviji angažman političkih stranaka i pojedinaca na zaštiti i brizi o uslovima života i rada radnika i radnica  u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti.

– Početkom ljeta započeli smo aktivan dijalog s političkim strankama i pojedincima i upoznali ih o problemima s kojima se suočavaju radnici i radnice u trgovini. Dobili smo i neka konkretna obećanja i pokrenuli neke zajedničke inicijative. STBiH neće odustati od svojih zahtjeva da radnici u realnom sektoru konačno postanu prioritet političkoj sceni BiH, koja je dosad prava i interese ovog dijela radnika potpuno zanemarivala. Sada je red da počnemo uviđati i prve rezultate tog dijaloga, kao i da nastavimo dalje s njim – kazala je Beširović.

Uz očuvanje neovisnosti Sindikata i njegovog rada, cilj je smanjiti razlike između prava zaposlenih u trgovini i zaposlenih u javnom sektoru, osigurati da trgovci za svoj rad budu adekvatno plaćeni, te raditi na tome da se zakonski riješi pravo na slobodan dan za praznike i slobodnu nedjelju, saopćeno je iz STBiH.

Vezane vijesti

TUZLA