Sindikati traže nesmetan rad GIKIL-a i očuvanje radnih mjesta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon hapšenja predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), član Nadzornog odbora Rajib Dasha i generalnog direktora kompanije Paramesh Bhattacharyya, predstavnici Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala danas su održali sastanak sa predstavnicima radnika GIKIL-a. Zaključeno je da se plate radnika i radnička prava ne smiju dovesti u pitanje, kao i rad fabrike i očuvanje radnih mjesta.

Stanje u GIKIL-u i hapšenje direktora, predsjednika i člana Nadzornog odbora ne smije se odraziti na uposlene u ovoj fabrici koji časno i vrijedno obavljaju svoj posao, jedinstven je stav predstavnika Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala i predstavnika više od 1000 radnika GIKIL –a. Nakon što je iz Tužilaštva TK saopšteno da je u periodu od 2006. do 2015. godine iz GIKIL-a na sumnjiv način izvučen 21 milion KM u gotovini koji je putem takozvanih menadžerskih ugovora završio u kompaniji GSHL, koja je u vlasništvu Pramoda Mittala, a svjesni činjenice da proizvodnja i i isplata plata u GIKIL – u ne smiju stati, sindikati su nadležnima uputili jasnu poruku.

„Radnici moraju imati svoje plate, fabrika mora da radi i mi očekujemo da će ovog puta nadležni organi uraditi svoj dio posla i da fabrika nastavi svoj rad. Ona ima kapacitet, ona ima tržište, odgovorni neka odgovaraju za svoje nezakonite radnje“, izjavila je Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH. 

Sindikat radnika GIKIL-a za 24. juli zakazao je štrajk, ali je nakon sastanka odžanog sa ostatkom uprave fabrike ta odluka povučena. Iako je među radnicima kružila priča da plata kasni, ona je ipak, kako kaže predsjednik Sindikalne organizacije isplaćena u zakonskom roku.

“Bio je najavljen štrajk. Međutim u zadnjim pregovorima o mirnom rješenju došli smo do neokakvog sporazuma na, rekao bih obostrano zadovoljstvo. Mi ne možemo reći plate nam nisu redovne, nekad na guranje, ali izborimo se za tu glavnu i osnovnu stvar što interesuje radnike“, kazao je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a. 

Hapšenju Mittala, Dasa i Batašarija doprinijele su i prijave radnika koji su Tužilaštvu TK upućivali sumnju na kriminalne radnje u GIKIL-u, odnosno nezakonito izvlačenje kapitala iz ove lukavačke fabrike.

„Upozoravali smo od prvog dana. Interesanstno, Vlada je uvijek imenovala naše ljude, Bosansce i Hercegovce za članove nadzornog odbora kome je zadaća bila da štiti, da unaprijedi kapitalu koi mu je dat na povjerenje. Međutim, očito svi su imali izrazito visoke plate da bi žmirili da ne bi radili ono što im zakon nalaže i funkcija njihova“, dodaje Imamović. 

Hajrudin Hodžić, član Izvršnog odbora Sindikalne organizacije GIKIL-a kaže da su radnici željni pravde.

„Radnici žele pravdu. Tražimo od nadležnih institucija prije svega pravosuđa da nastavi proces i ako ima još odgovornih i sa bosnaske strane da to istraže, a također tražimo da nam dozvole da radimo da nas ne ometaju u daljnoj proizvodnji“, kazao je Hodžić. 

Podsjećamo nakon skandala sa Debasis Gangulijem protiv kojeg je Kantonalno tužilaštvo početkom godine podiglo optužnicu zbog osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo onečišćenje okoliša, a koji je nedostupan organima gonjenja, činilo se da je GIKIL krenuo naprijed. Pokrenuti su određeni projekti za unapređenje zaštite okoliša, a u postupku je i dobijanja okolinske dozvole. Radnici strahuju da će se novonastala situacija negativno odraziti i na nastavak proizvodnje, ali poručuju da neće sjediti skrštenih ruku.