Sinoć otvorena treća samostalna izložba „ U iščekivanju“, autora Marija Ilića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta otvorena treća samostalna izložba „ U iščekivanju“, autora Marija Ilića, koja se bavi vječitim pitanjem prolaznosti života i čiji su sudionici štićenici Doma penzionera u Tuzli, sa kojima je Mario proveo nekoliko mjeseci, bilježeći fotoaparatom razne, po njemu posebne, trenutke. U prepunoj Međunarodnoj galeriji portreta, prisutni posjetioci nisu krili oduševljenje i emociju. Izložba je otvorena u sklopu 11.
Međunarodnog festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji se održava u Tuzli, od 23. do 28. jula 2019. godine.

“Radi se o čovjeku koji je magistrirao u Beču, a niko kao Beč ne poštuje umjetnike i to tamo nije lako ostvariti, a mene je, pored fotografija, kao magnet, jednom nevjerovatnom snagom, privukao tekst Marija Ilića, Marija Ilića pisca! Tekstom i ovim fotografijama je zapravo u namjeri da napravi portret osoba treće dobi, Mario napravio autoportret jednog sjajnog čovjeka i velikog umjetnika. Ja duboko vjerujem da Mario, ako nastavi i pisati, da nema tog cilja koji kao umjetnik neće ostvariti, a vjerujem i da neko ne može biti dobar umjetnik, ako nije dobar čovjek, a Mario je dobar čovjek i to se vidi. Drago mi je da sam upoznao Marija Ilića i da je Tuzla otkrila jednog velikog umjetnika”, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Jasmin Imamović, te izložbu i promociju knjige proglasio otvorenom.

Mario Ilić je mladi bh. fotograf i snimatelj sa bečkom adresom. Rođen je u Tuzli 1995. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu dok studij upisuje u Austriji, u Beču na Akademiji primjenjenih umjetnosti. Pored bogate biografije i historije kao fotografa, Mario se okušao i u mnogo video spotova, filmova i audio-vizuelnih materijala. Prije pet godina imao je i titulu najmlađeg regionalnog filmskog snimatelja. Ima nevjerovatno oko za fotografiju i kadar, te osjećaj za kameru, a svjedoci njegovog talenta su i velike svjetske kompanije i regionalni giganti, ali i istaknuti bh. umjetnici i muzičari.

“Želio bih da se zahvalim svima koji su me podržavali na ovom projektu, svojoj porodici, prijateljima, kolegi Mihaelu koji mi je pomagao na ovom projektu, Centru za kulturu, Domu penzionera, timu Kaleidoskop festivala, Gradskoj upravi Grada Tuzle, gradonačelniku Imamoviću, jako sam sretan i emotivan večeras i hvala svima vama koji ste večeras došli”, izjavio je Mario Ilić.