SIPA u predmetu ”Tulip” uhapsila dvije osobe, otkriveno 14 krijumčarenih osoba

SIPA u predmetu ”Tulip” uhapsila dvije osobe, otkriveno 14 krijumčarenih osoba

Objavio: -

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jučer su na području Sarajeva uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona  Bosne i Hercegovine ”Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189a. istog zakona ”Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela  krijumčarenje migranata”.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili 14 krijumčarenih osoba, državljana Iraka, Irana i Sirije.

Takođe, prilikom pretresa privremeno su oduzeti i određeni predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičeni su privedeni u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.