SIPA uhapsila dvije osobe u Tuzli: Prokrijumčarili 12 migranata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, jučer su na području Tuzle, u okviru predmeta kodnog naziva “Loza”, lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo Krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupajući po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese lica i vozila i tom prilikom su otkrili i privremeno oduzeli  četiri mobilna telefona i pet SIM kartica, putničko motorno vozilo marke „Dacia“  tip Logan i  putničko motorno vozilo marke „Ford“  tip „Mondeo“  sa pripadajućim saobraćajnim dozvolama i ključevima.

Naime, postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni dana 24.2.2019. godine oko 22,00 sata, upravljajući  gore navedenim vozilima, na područje Tuzle dovezli dvanaest (12) krijumčarenih osoba, za koje je naknadno utvrđeno da su četiri (4) državljana Iraka, šest (6) državljana Irana i dva (2) državljana Pakistana. Navedena lica kod sebe nisu posjedovala idetifikacione dokumente, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil.

Policijski službenici SIPA-e su uz prisustvo ovlaštenog sudskog tumača, obavili razgovor sa krijumčarenim osobama i izvršili radnje prepoznavanja osumnjičenih osoba, nakon čega su krijumčarena lica predata službenicima Službe za poslove sa strancima.

Policijski službenici SIPA-e će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostaviti izvještaj u vezi sa provedenom akcijom.