Sistemska podrška Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Podrška radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i plan razvoja ove institucije sjećanja bile su tema današnjeg susreta premijera Tuzlanskog kantona sa direktorom Centra Emirom Suljagićem. Kako je istaknuto tokom sastanka Centar se, u dijelu plaća i osnovnih materijalnih troškova, finansira sa državnog budžeta, ali su ta sredstva nedostatna za njegov dalji razvoj. S tim u vezi direktor Suljagić je, po uzoru na pozive upućene drugim kantonima, gradovima i općinama, pozvao Tuzlanski kanton da pokuša, u skladu sa mogućnostima Kantona, pozicionirati Centar kao stavku u Kantonalnom budžetu, čime bi se osigurala kontinuiranost podrške.

„Tuzlanski kanton i uopće tuzlanska regija je i u prethodnom periodu prednjačila u pružanju podrške Srebrenici, Srebreničanima i uopće Podrinju i ljudima iz Podrinja. Imajući to u vidu nema dileme da Centar treba biti uvršten kao trajna pozicija u kantonalnom budžetu. U ovom momentu se ne može govoriti o tačnom iznosu, te će on biti određen, u skladu sa mogućnostima Kantona, u narednom periodu“, rekao je premijer Tulumović.

Direktor Suljagić se premijeru i ministrima u Vladi zahvalio na dosadašnjoj pomoći, te iskazanoj spremnosti da se sistemski pomogne razvoj Memorijalnog centra.

Osim premijera Tulumovića, današnjem sastanku su prisustvovali ministar finansija TK Suad Mustajbašić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović.