2.8 C
Tuzla
01.12.2022.

Sjedeća odbojka: 29 reprezentacija na Svjetskom prvenstvu početkom novembra u Sarajevu

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine od 4. do 11. novembra će organizirati 13. svjetsko prvenstvo za seniore i 8. svjetsko prvenstvo za seniorke. Za odličja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od 4. do 11. novembra, borit će se 16 reprezentacija u muškoj i 13 u ženskoj konkurenciji.

Muška reprezentacija BiH, koja je do sada osvojila tri naslova svjetskih prvaka, za novi trofej prvi put će se boriti pred domaćom publikom.

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića igrat će u A-grupi u kojoj su selekcije Japana, SAD-a i Srbije.

U uvodnom susretu prvenstva odbojkaši će igrati 4. novembra protiv ekipe Srbije (15.30 sati), u 2. kolu sastaju se sa SAD-om (5. novembra, 19.00 sati), dok će grupnu fazu završiti utakmicom protiv Japana (6. novembra u 9.15 sati).

Selektor Ifet Mahmutović prvi put će predvoditi najtofejniju bh. tim na SP-u.

– Ekipu koju su svi pomalo počeli otpisivati, da li zbog godina ili što je javnost navikla samo na zlato od ovih momaka, bilo je izazovno i teško preuzeti. Međutim, vidio sam da je mojim igračima jako stalo da vrate zlatni sjaj što je rezultiralo napornim radom i trudom svih nas u protekloj godini. Dokaz da se to isplatilo je rezultat, zlato na Evropskom prvenstvu i zlato na Zlatnoj ligi održanoj u Sarajevu – kazao je Mahmutović.

Navodi da je reprezentacija sastavljena od mladih i iskusnih igrača, te da ga oduševljava koliko mlađi igrači vjeruju u sebe.

– Zbog toga sam ubijeđen da će nastaviti put zlatne generacije. Stariji igrači doprinose svojim iskustvom i savjetima, pa za ovu ekipu s razlogom važi poznata krilatica – spoj mladosti i iskustva – dodao je Mahmutović.

Ženska selekcija BiH prvi put će nastupiti na svjetskoj smotri nakon što je formirana u februaru ove godine. Prve zvanične nastupe bh. obojkašice zabilježile su na turniru Srebrene lige u martu u Sarajevu, kada su ostvarile istorijsku pobjedu protiv Francuske 3:2.

Izabranice selektora Almira Žilića u debitantskom nastupu na SP igrat će u A-grupi u kojoj su još četiri ekipe – Ukrajina, Ruanda, Poljska i Mađarska. Na startu prvenstva igrat će protiv Ruande (5. novembra, 15.30 sati), u 2. kolu snage će odmjeriti sa Ukrajinom (6. novembra u 19.45 sati), dok će susrete protiv Mađarska i Poljske igrati 7. novembra (od 9.15 i 19.00 sati).

– Radili smo na okupljanju ekipe nekoliko mjeseci. Mislim da u budućnosti imamo šanse da napravimo velike rezultate, kao i naša muška ekipa. Ženskoj reprezentaciji treba puno podrške. Ogromna je razlika između muškaraca i žena u ovom sportu, sa ženama je to puno osjetljivije, kompiciranije i zato treba podrška javnosti, medija i svih koji mogu pomoći – kazao je Žilić.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, kazao je da se radi o velikom sportskom događaju.

– Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta podržavaju ovakve manifestacije, a iskreno vjerujem da će Savez sjedeće odbojke uspjeti u svojim profesionalnim namjerama. Oni su sportski kolektiv koji nas je uvijek radovao i donosio najsjajnija odličja. Uvjeren sam da će sve reprezentacije koje dođu u novembru uživati u Sarajevu i da će ponijeti najbolje utiske o gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini – kazao je Avdić.

Sve utakmice SP-a igrat će se u Areni hotela Hills na Ilidži.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO