Sjednica Skupštine TK: Na dnevnom redu Budžet za narednu godinu i Finansijski plan ZZO TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poslanici u Skupštini TK na današnjoj sjednici trebali bi razmatrati prijedlog Budžeta TK za narednu godinu, kao i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu.

Zbog političkih previranja oko 420 hiljada stanovnika Tuzlanskog kantona moglo bi ostati bez besplatne zdravstvene zaštite. Na ovo upozoravaju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja jer njihov Finansijski plan Skupština na zadnjoj sjednici nije usvojila, kao ni Odluku o privremenom finansiranju. Ukoliko to Skupština ne učini do kraja godine, posljedice političkih borbi u kantonu ”na svojoj koži” osjetit će svaki stanovnik Tuzlanskog kantona.

”Obzirom da je posljednja sjednica Skupštine odgođena i da nije usvojen naš Finansijski plan doveli smo u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema odnosno finansiranja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko se ne usvoji finansijski plan ili odluka o privremenom finansiranju dat ćemo nalog zdravstvenim ustanovama da nisu u mogućnosti pružati zdravstvene usluge. Postojeći ugovori su do 31.12.2020. godine,” rekao je za RTV Slon Riad Kurtalić, stručnik saradnik za odnose sa javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Ukoliko ne bude usvojen jedan od ova dva dokumenta Zavod zdravstvenog osiguranja neće biti u mogućnosti potpisivati ugovore odnosno neće moći preuzeti obaveze iz naredne godine. Time je finansiranje svih prava iz oblasti zdravstvene zaštite dovedeno u pitanje. Također, medicinski radnici bi tada isplatu plata čekali do usvajanja jednog od dokumenata.

Politička pat pozicija 

Politička situacija u Tuzlanskom kantonu čini se odavno nije bila zamršenija – pat pozicija kako su pojedini skupštinski poslanici opisali političku scenu u kantonu upravo onemogućava usvajanje Budžeta i Finansijskog plana ZZO TK. SDP zajedno sa PDA, Našom strankom i SBB traži da premijer i predsjedavajući Skupštine podnesu ostavke kako bi oni formirali novu Vladu. Do toga neće doći, poručili su i premijer i predsjedavajući Skupštine, a razlozi su, kako kažu, brojni. Iz SDP-a poručuju da koalicija okupljena oko SDA pokušava po svaku cijenu zadržati vlast, iako nema demokratsku većinu, te da samo pronalazi nove načine za blokadu političkih procesa i postavlja nove uslove za ostavku.

Sudeći prema izjavama iz dvije političke struje u kantonu nije poznato šta će se desiti na današnjoj sjednici. Sjednica Skupštine TK počinje u 10:00 sati.