Sjednica VSTV-a BiH: Na dnevnom redu Program rada za 2019. godinu

Foto: arhiva
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 13. i 14. februara zasjedanja na kojem će, među ostalim, biti razmatran Program rada VSTV-a za 2019. godinu, potvrđeno je Feni u toj instituciji.

U dnevni red sjednice uvršteno je razmatranje Memoranduma o razumijevanju između Misije OSCE u BiH i Tužiteljstva BiH, te VSTV-a BiH u vezi s provođenjem i uspostavom digitalne arhive dokaza u predmetima ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH.

Radi se aktivnostima koje se realiziraju u okviru projekta OSCE-ove misije “Jačanje vladavine prava kroz unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH“.

Članovi Vijeća bi se trebali očitovati o Prijedlogu aktivnosti novog projekta u području borbe protiv korupcije i društvenog korištenja imovine, te o Sporazumu o saradnji entitetskih vrhovnih sudova, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH i Suda BiH.

Na dnevnom redu bi se trebali naći – Izvještaj Stalne komisije za međunarodne odnose i evropske integracije i Informacija o implementaciji mobilne aplikacije za pristup predmetima, a predviđena je i prezentacija aplikativnog modula za praćenje Akcionog plana za provedbu Peer Review preporuka (preporuka Evropske komisije).

Za drugi dan zasjedanja planirano je razmatranje Informacije o aktivnostima Radne grupe na izradi plana integriteta VSTV-a BiH, kao i Prijedloga za produženje roka za realizaciju aktivnosti iz Akcionog plana VSTV-a Peer Review-a iz oblasti disciplinskih postupaka.

Istovremeno, članovima VSTV-a bit će prezentiran UK (Ujedinjeno Kraljevstvo) projekt podrške VSTV-u, a trebala bi biti razmatrana i Informacija o aktivnostima Radne grupe za unapređenje izvršnog postupka u BiH.

Prema ustaljenoj praksi, članovi tog regulatornog tijela izjašnjavat će se u vezi s odlukama o razrješenju/imenovanju određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Izvor: RTV SLON/FENA