Sjednica VSTV-a: U fokusu reformske mjere za unaprjeđenje sudskog sistema

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 27. i 28. mart sjednicu u Sarajevu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrane reformske mjere za unaprjeđenje sudskog sistema.

Istovremeno, članovi ovog regulatornog tijela trebali bi se očitovati o Polugodišnjem izvještaju o realizaciji aktivnosti iz Strateškog plana VSTV-a BiH za razdoblje juli-decembar 2018. godine, potvrđeno je u Vijeću.

U prijedlog dnevnog reda dvodnevne sjednice uvršteni su i – Informacija o prijedlogu aktivnosti formuliranih u okviru granta VSTV-u BiH za IPA 2019 i Informacija o sastanku s Agencijom za zaštitu osobnih podataka u BiH u cilju prevazilaženja problema vezanih za Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskog izvještaja sudija i tužilaca.

Na dnevnom redu je i izbor člana Konsultativnog vijeća evropskih sudija, kao i dva zakonska prijedloga i to – Prijedlog zakona o stečaju u Brčko distriktu BiH i Prijedlog zakona o likvidacionom postupku u Brčko distriktu BiH.

VSTV BiH će, usto, razmatrati i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS).

Kako je planirano, članovi Vijeća će donijeti i određen broj odluka o prestanku manadata i imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

(RTV Slon/Fena)