31 C
Tuzla
18.07.2024.

Skočibušić: Povećanje broja zaraženih osoba koronavirusom

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić upozorio je danas na povećanje broja zaraženih osoba koronavirusom, a problem predstavlja nezadovoljavajuća stopa vakcinisanih zbog čega je pozvao na odgovornost i poštivanje mjera.

Na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upriličenoj nakon sjednice tog tijela Skočibušić je kazao da je 150 inficiranih stanovnika na 100.000 ozbiljno stanje.

Iznio je i podatke o broju zaraženih u svim kantonima Federacije napominjući da je znatno povećan broj zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu, dodajući da je trenutna incidenca 320 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

Smatra da je to zabrinjavajuća brojka, a ovakvo stanje uvjetovano je, kaže, vjerovatno i pojavom omicron genetske varijante virusa.

– U odnosu na prošlu sedmicu ključni parametri su da se broj novopotvrđenih slučajeva povećao za 98 posto, sedmodnevna incidenca za 98 posto, broj pacijenata na respiratoru za 37 posto, a broj preminulih za 39 posto u odnosu na porošlu sedmicu – podvukao je.

Kazao je da omicron ima svoje genetske karakteristike, ali ona i dalje stvara veliko opterećenje za zdravlje stanovništva i zdravstveni sistem općenito te će biti potrebno uvođenje drugačijih mjera i načina ponašanja.

Proces imunizacije je u toku, a sada je u fokusu apliciranje treće doze koja je dostupna na svim mjestima gdje se vrši vakcinacija.

Prošle sedmice aplicirano je 10.847 treće doze, a najviše u Kantonu Sarajevu, ali se mnogo ljudi vakcinisalo drugom dozom i to 3.500 osoba, dok je 2.000 prvi put vakcinisano te je Skočibušić pozvao sve da se vakcinišu i da to bude jedna od mjera u borbi s ovim valom pandemije.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA