5 C
Tuzla
08.12.2023.

Školska godina krenula dobro: Nema povećanja broja oboljelih među predškolskom i školskom djecom u FBiH

U ukupnom broju oboljelih u FBiH 6,3% iznosi udio predškolske i školske djece. „Taj broj se nije promijenio s početkom školske godinje, tj. nisu primjetni skokovi u broju oboljelih među najmlađom populacijom. Još uvijek je najveći broj oboljelih među radnim stanovništvom“, pojasnio je Sanjin Musa, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na press konferenciji Kriznog štaba FBIH još jednom je naglašeno da ulazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se mjera fizičke distance, dezinfeksije ruku i nošenja maski.

“Ono što je bitno i vidljivo iz svega je da je značajna podrška institucija u proteklom periodu u praćenju provođenja mjera i vjerovatno je i to jedan od razloga pada kojeg imamo i stabilizacije situacije koju imamo. Međutim ne smijemo se opustiti, jer jesen je i predstoji nam period koji nam donosi nove izazove. Pred nama je izborni proces i škola je počela i uskoro ćemo imati sastanak vezan za obrazovanje kako bismo rezimirali sve i vidjeli treba li nešto dodatno poduzimati. Mada i kolega Musa je rekao da u toj populaciji nema većih skokova, što znači da se mjere ipak poštuju i da su dobro donešene. Stoga možemo biti zadovoljni”, poručio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Vezane vijesti

TUZLA