23 C
Tuzla
22.05.2022.

Školske klupe spremne za mališane predškolskog odgoja i obrazovanja

Bilal Suljić jedan je od budućih prvačića Osnovne škole Tušanj. Zajedno sa svojim drugarima danas je prvi put sjeo u školsku klupu gdje će u naredna dva i po mjeseca sticati prva znanja i sklapati prva prijateljstva.

Obavezni program predškolskog obrazovanja i odgoja trajat će do 13. juna, a zakonsku obavezu da ga pohađaju imaju sva djeca koja su ove godine upisana u prvi razred osnovne škole, a nisu išla u vrtić. Takvih je u Tuzlanskom kantonu 2850. U osnovnoj školi Tušanj ovaj vid obrazovanja pohađat će 45 učenika.

S tim što će oni raditi u dvije grupe. Prva grupa 23 učenika, druga grupa 22 učenika. Vidim da su učiteljice koje su raspoređene u našu školu izuzetno spremne i jedva dočekale da krenu sa ovim aktivnostima, djeca također vidi se da su sretna i uzbuđena i da se raduju početku u obrazovanju”, kazala je Amela Sinanović, direktorica OŠ “Tušanj” Tuzla.

Sama realizacija programa odvija se godinu dana pred polazak u osnovnu školu kroz obaveznih 150 sati u maksimalnom trajanju od tri sata dnevno. Nastava je prilagođena uzrastu djece, a mališane kroz prve lekcije vode odgajateljice JU Naše dijete Tuzla.

Radujem se saradnji sa roditeljima, druženju sa dječicom. Tokom realizacije obaveznog vida prvenstveno ćemo se upoznati sa dječicom, učit ćemo o mojoj porodici, saobraćaju, domaćim životinjama. Ukratko, da pripremimo našu dječicu za školu”, rekla je Edina Slijepčević, odgajateljica JU Naše dijete Tuzla.

Predškolski odgoj i obrazovanje osim što će pripremiti djecu za dalji period školovanja, pomoći će im da brže usvajaju i razvijaju vještine, ali i da slobodnije stiču nova prijateljstva.

Ono što je primarno jeste socijalizacija djece, adaptacija, boravak u školi, način rada u školi, pa tek onda usvajanje znanja i vještina primjerenih njihovom uzrastu”, dodaje Amela Sinanović, direktorica OŠ “Tušanj” Tuzla.

Svoje oduševljenje prvim školskim danom nisu krili ni mališani. Neki od njih već su naučili brojeve i pjesmice, a evidentna je činjenica da se svi raduju novim poznanstvima i novom periodu života.

Adin Murathodžić

Pa jedva čekam da počnemo”

Merjem Zahirović

“Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet, deset

Bilal Suljić

Radujem se najviše što ću učiti i da upoznam nove drugare”

Školsko zvono prvog ponedjeljka u aprilu za učenike osnovnih i srednjih škola označilo je još jednu sedmicu usvajanja gradiva, a za mališane predškolskog odgoja znači novi početak, i prvu kariku u lancu zvanom obrazovanje.

 

POSLJEDNJE DODANO