22.8 C
Tuzla
01.10.2023.

Skopljak: U budžetu FBiH namijenjeno više od 700 miliona KM za razvojne projekte

Predsjednik Odbora za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Fahrudin Skopljak izjavio je da je u ovogodišnjem nacrtu budžetu Federacije, koje je juče  usvojio Dom naroda, predviđeno više od 700 miliona KM za razvojne projekte.

– Također, doći će do neznatnog povećanja u poljoprivredi. U isto vrijeme boračka i socijalna davanja zadržana su na istom nivou kao i prošle godine – istakao je Skopljak.

Ocijenio je da se radi o razvojnom budžetu Federacije, koji je predložila Vlada FBiH u iznosu od 5,5 milijardi KM.

-Posebno me raduju trendovi rasta koji su zabilježeni u prošloj godini, pogotovo kada su u pitanju indirektni porezi. Vjerujem da će se u ovoj godini taj trend nastaviti. Budžet je zadržao socijalnu komponentu i mislim da je ovaj puno bolji budžet nego prošlogodišnji – naveo je Skopljak.

Naglasio je da je u budžetu transfer za kantone zadržan na prošlogodišnjem nivou 200 miliona KM i 30 miliona KM za općine.

– S obzirom da je u budžetu inkorporiran i Fond PIO vjerujem da će i u ovoj godini doći do povećanja penzija pogotovo onih najnižih – dodao je Skopljak.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO