-5 C
Tuzla
08.02.2023.

Skoro 11 miliona eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar finansija TK Suad Mustajbašić, šefica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera potpisali su Mandatno pismo i Pismo namjere kojim se pokreće Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Tuzlanskog kantona

Radi se o projektu rekonstrukcije u svrhu energetske efikasnosti u 200 javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona.

U saopćenju se navodi da je potpisanim Mandatnim pismom i Pismom namjere potvrđena zainteresovanost EBRD-a da osigura dugoročno finansiranje, u obliku povoljnog nacionalnog kredita u iznosu od osam miliona eura i dodatnih 2 miliona eura bespovratnih sredstava za finansiranje projekta, te podrška UNDP-a u iznosu od 800.000 eura za pripremu i provedbu projekta.

-Danas potpisanim dokumentima Vlada Tuzlanskog kantona, EBRD i UNDP u Bosni i Hercegovini izražavaju svoju opredijeljenost da udruže napore u rješavanju nekih od neposrednih implikacija globalnih klimatskih promjena, tako što će zajedničkim djelovanjem ukazati na relevantnost i potencijal poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u nadležnosti Tuzlanskog kantona- kazao je premijer Halilagić.

Direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini kazala je da je Banka spremna podržati projekte sa Zelenom agendom, a ulaganje u energetsku efikasnost je jedan od učinkovitijih modela.

-Do sada imamo pozitivna iskustva sa sličnim projektom u Kantonu Sarajevo i nadamo se pozitivnom ishodu i u Tuzlanskom kantonu. Jako nam je važno da ovaj projekt bude rezultat koordinisanih napora Kantona, EBRD-a, UNDP-a i drugih donatora – kazala je Naessl

Rezidentna predstavnica UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera istakla je da je UNDP u BiH sa velikim zadovoljstvom danas svjedočio potpisivanju Mandatnog pisma između EBRD-a i Tuzlanskog kantona, kao i pristupio zajedničkom potpisivanju Pisma namjere.

Potpisnice UNFCCC konvencije i Pariškog sporazuma, kao i zemlje koje su potencijalni kandidati za pridruživanje EU i zemlje kandidati iz zapadnog Balkana nalaze se u ključnoj tački gdje moraju biti ambicioznije u pogledu svojih klimatskih akcija. Potrebno je učiniti više da se drastično smanji emisija štetnih gasova i da se ne pređe crvena linija porasta temperature od 1,5 stepeni. Energetska efikasnost ostaje preferirani, povoljniji, mehanizam za smanjenje potražnje bez žrtvovanja ekonomske aktivnosti, saopćeno je.

POSLJEDNJE DODANO