SKOSI Živinice se sprema za Svjetski kup: Osobe sa invaliditetom osvajaju zapažene rezultate!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Alma Hodžić i Mirsad Begić, nakon hiljada ispaljenih metaka, dostigli su međunarodni nivo u streljaštvu. Tako oni ovog utorka idu na Svjetski kup gdje će se okupiti najprestižniji takmičari u streljaštvu za osobe sa invaliditetom. Put do ovog uspjeha nije bio lak. Trebalo je prije svega, priča Alma, srušiti predrasude i samosputavanje.

”Iz svog iskustva mogu reći… mi moramo duplo više nego što osobe koje nisu sa invaliditetom da se dokazujemo da bi nas društvo prihvatilo. Kažem, dok sam bila mala bila sam odbačena od svih u školi… vremenom malo po malo ušla sam u društvo,” rekla je Alma Hodžić.

A malo po malo je Alma osvajala i zapažene rezultate: od prvog mjesta u Kupu Federacije do titule najbolje sportistkinje i državne prvakinje…

”Ono što bih voljela jeste da i druge osobe sa invaliditetom ne odustanu! Ovo mi je bio dokaz da osobe sa invaliditetom mogu doprinijeti zajednici i biti dio društva,” kaže Alma.

U Alminom društvu na Svjetskom kupu će biti i direktor kluba i instruktor Bećir Džinić koji će joj asistirati tokom gađanja mete.

”Ne mogu reći da uživam više od nje, ali iskreno… gađati sa njom i pripremati joj nišansku liniju i raditi je ono što meni stvara užitak i zašto sam ja ustvari ovdje” objašnjava Bećir Džinić, predsjednik Streljačkog sportskog kluba osoba sa invaliditetom Živinice.

A u ovom sportu itekako uživa i Mirsad Begić u čijoj biografiji je zabilježena i titula državnog prvaka u streljaštvu. Mirsad je, osim sjajnih rezultata, zavrijedio i zaposlenje – pa je on trenutno i zaposlenik ovog živiničkog kluba.

 ”On evo drugu godinu radi kao naš član kao osoba koja doprinosi  i svojim radom i rezultatima, ako ima potrebe da vraća… svojim gađanjem u centar, vraća ono što mu klub daje,” rekao je predsjednik Džinić.

No, iza ovog blještavila i uspjeha brojne su tegobe i teška nastojanja da se dođe do finansijskih sredstava. Tako je više od pet hiljada maraka potrebno za takmičenje jednog učesnika na Svjetskom kupu. S druge strane porazna je činjenica da se iz budžeta grada Živinice izdvaja samo hiljadu maraka za ove sjajne sportiste. Ipak, u klubu uspijevaju doći do sredstava, a gradonačelnik Živinica im je, osim obećanja da će u budućnosti biti drugačije, obezbijedio i puške sa kojima idu na ovo prestižno prvenstvo.

”Sa ovako niskim primanjima iz budžeta klub je obezbijedio ovakve rezulttate. Smatram da je ovo sofisticiran sport, sport koji ima jako velike troškove  i iz tog razloga ćemo apelovati na vijećnike sljedeće godine, ili ove ako bude rebalans budžeta – da se to automatski uvrsti.. Ovo nam je dakle pouka da ovakve klubove moramo stimulisati ranije, a ne tražiti izlaz kasnije iz situacije u kojoj se nađu,” objasnio je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.