12.6 C
Tuzla
02.10.2022.

Skup epidemiologa u Tuzli: Redovna imunizacija djece temelj je zdravlja cijelog čovječanstva

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja u kojoj postoji rizik od povratka dječije paralize. S obzirom da se ova zarazna bolest vratila u SAD, postoji mogućnost ponovnog širenja u cijelom svijetu. Da bi se ova, ali i bilo koja druga zarazana bolest izbjegla, neophodno je pratiti redovnu imunizaciju stanovništva.

”To su ovi slučajevi polia detektiranog u otpadnim vodama, to je bilo u UK, a jedan slučaj je bio i u SAD-u. Rizik je veliki i vrlo je važno da popravimo obuhvate, da se djeca i dalje vakcinišu ovom vakcinom koja je vrlo važna i važan je dio programa imunizacije”, kazao je dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH

A važan dio programa imunizacije su i MRP vakcine, ali je sve veći broj roditelja koji odgađaju vakcinaciju djece ovom vakcinom. Doktor Musa ističe da su razlozi odgađanja vakcinacije neopravdani.

”Kada je riječ o ovoj vakcini znamo za priču sa kraja 90-tih koja je pokušavala ovu vakcinu dovesti sa autizmom. Ta veza je odbačena, urađena su istraživanja i to nema nikakve veze sa autizmom, pa je zato ta priča potpuno odbačena, ali eho te priče na neki način i dalje ostaje”, dodao je dr. Musa.

Pored redovnog programa imunizacije djece, ali i vakcinisanja protiv sezonske gripe, epidemolozi su podsjetilii na važnost vakcina protiv korona virusa.

”Na području TK, pokrivenost prvom dozom je oko 36 posto, drugom je oko 34,80 posto, treća doza je zastupljena oko 8 posto, a četvrta 0,3 posto. Nekome ko se time bavi, ne mogu biti zadovoljan, to je nedovoljna pokrivenost da bismo bili sigurni da ćemo zaštiti prije svega rizične grupe osoba kod kojih možemo zbog komorbiditeta, očekivati teže kliničke oblike, nažalost, svjedoci smo i smrtnih ishoda”, kazao je dr. Blaško Topalović, epidemiolog u ZZJZ TK.

Epidemiolozi naglašavaju da bi tokom ove jeseni i zime ponovo mogao biti najzastupljeniji omikron, kao podvarijanta korona virusa. Zbog toga su još jednom apelovali na stanovništvo da se vakcinišu svi oni koji to do sada nisu učinili.

POSLJEDNJE DODANO