Skupština Crvenog križa/krsta Grada Tuzla usvojila Izvještaj o radu za 2018.

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako je nevladina organizacija Crveni križ Grada Tuzla 2018. godine poslovao je pozitivno – pohvaljeno je to na današnjoj Izvještajnoj godišnjoj Skupštini koja je poslužila za rekapitulaciju svih započetih, implementiranih, kao i onih aktivnosti koje se nastavljaju i ove godine.

“Ono što je dobro moram reći da se nastavlja dugogodišnji kontinuitet. 2018. godina je bila godina uspona u smislu razvijanja projekta „Pomoć i njega u kući“ obzirom da smo obilježili i pet godina Centra za pomoć i njegu u Gradu Tuzla.” – ističe Sead Hasić, sekretar Crvenog križa/krsta Grada Tuzla.

A upravo „Pomoć i njega u kući“ projekat je koji je i volonterima i aktivistima Crvenog križa obilježio 2018. godinu. Ono što je posebno važno jeste činjenica kako je samo u okviru ovog projekta, prošle godine oko 160 osoba koristilo njihove usluge.

“Ono što je dobro možemo reći da smo mi u 2018. godini dostigli nivo zaposlenih – nas je 20 u CK Tuzla. 16 je osoba koje provode projekat „Pomoć i njega u kući“ sve su to ljudi koji uz neki minimum obezbjeđuju egzistenciju svojim porodicama.” – dodaje Hasić.

Iako je onih starijih volontera u mjesnim zajednicama sve manje, onih mlađih je sve više – rečeno je, između ostalog na izvještajnoj sjednici Skupštine Crvenog križa Grada Tuzla. Da je mladima Crveni križ, zbog široke lepeze aktivnosti, uistinu primamljiv za volontiranje potvrdila nam je i dugogodišnja aktivistica Stela Tokić.

“Mi se bavimo programom mladih koji uključuje i prevenciju ovisnosti o psihoaktivnim supstancama. Jedan takav projekat se realizuje i ovog mjeseca u školama. Zatim radimo na distribuciji markica i na prikupljanju prehrambenih artikala što je značajno za osobe u stanju socijalne potrebe. Mi se družimo, kampujemo, pomažemo našoj zajednici.” – kaže Stela Tokić, aktivistica Crvenog Križa/krsta Tuzla.

Na sjednici je danas pored Izvještaja o radu za 2018. godinu, razmatran i usvojen i Izvještaj o finansijskom poslovanju za isti period.