Skupština Sindikata metalaca FBiH: Zatraženo donošenje tri zakona

Skupština Sindikata metalaca FBiH: Zatraženo donošenje tri zakona

Objavio: -

Na izvještajno-izbornoj Skupštini (Kongresu) Sindikata metalaca Federacije BiH, koji se danas održava u Sarajevu, zatraženo je da se što prije donese zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku.

Također je poručeno da je potrebno što prije staviti u funkciju Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH, te osigurati konstruktivan socijalni dijalog.

Za Sindikat metalaca FBiH, kako je kazao predsjednik Bajro Melez, posebno je važna i promjena obrazovne politike i školovanje kadrova potrebnih privredi.

– Nedostaje školovanih kadrova na biroima, ljudi odlaze u inostranstvo, trebaju nam kadrovi za cijeli metalski sektor i o tome moramo razgovarati sa određenim strukturama vlasti, kao i poslodavcima. Nedostaje varioca, strugara, bravara… – rekao je Melez.

Metalska industrija se učvrstila kao jedan od najvažnijih sektora privrede BiH, a jedan od stubova na kojim počiva njeno dugogodišnje liderstvo je namjenska industrija koja kontinuirano bilježi rast

– Nedavno smo dobili sto novih radnih mjesta u Igmanu Konjic, također i Pretis širi poslovanje i traži nove radnike – dodao je Melez.

Naveo je da Sindikat ima vrlo dobru saradnju sa poslodavacima, što je uspjeh za obje strane.

– Pitanje uvezivanja radnog staža je kompleksno i na njegovom rješavanju Sindikat metalaca je imao izvanrednu saradnju sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije. Za koje god smo se preduzeće na vrijeme obratili, mi smo za te radnike uspjeli uvezati radni staž – dodao je Melez.

Napomenuo je da će Sindikat metalaca FBiH istrajati u zahtjevu da najmanja plaća bude 630 KM.

Na izvještajno-izbornoj Skupštini (Kongresu) Sindikata metalaca Federacije BiH danas u Sarajevu za predsjednika tog sindikata ponovo je izabran Bajro Melez.

Kao prioritet u narednom periodu istaknuto je zalaganje za donošenje zakona o uvezivanju radnog staža, te zakona koji su usaglašeni između socijalnih partnera – zakona o zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku.

Također je poručeno da je potrebno osigurati konstruktivan socijalni dijalog i što prije staviti u funkciju Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH, te raditi na promjeni obrazovne politike i školovanju kadrova potrebnih privredi.

(RTV Slon/Fena)