10 C
Tuzla
27.09.2023.

Skupština TK izmijenila Zakon o obrazovanju odraslih

Dosadašnji Zakon o obrazovanju odraslih na području Tuzlanskog kantona donesen je prije sedam godina. Budući da su uočene određene pravne praznine i nedorečenosti u primjeni koje su proizvodile različita postupanja i zloupotrebe, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona prihvatili su na ovoj sjednici njegove izmjene.

Bit će jasnije definisan broj zaposlenih koji moraju imati sve ustanove koje se žele baviti obrazovanjem odraslih. Budući da je pandemija ostavila trag i na sve centre za obrazovanje stvorili smo pravnu osnovu za uvođenje online nastave kao i eventualne nadoknade nastave što ranije nije bila mogućnost”, kazao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Neke od novina odnose se na početak školske godine, a uvedena je mogućnost zabrane rada i kaznene odredbe koju mogu biti ocijenjene kao lakše i teže. Pored toga što će pružiti mogućnost prelaska na online model izvođenja nastave što u ranijem periodu nije bio slučaj, ovim Zakonom se želi ukloniti razlika između privatnih i javnih institucija u finansijskom smislu, te fokus staviti na sam kvalitet obrazovanja.

To je bitan segment obrazovanja koji treba uskladiti sa normama i zakonima, a ono što sam ja vidio u nacrtu da će biti promjena u kaznenim odredbama i promjenama koje će biti bitne da se taj segment obrazovanja uskladi prema višim nivoima, istakao je Nedžad Hamzić, zastupnik u Skupštini TK (SBB).

Cjenovnik rada ustanova za obrazovanje odraslih će biti donesen kada se radi gdje je osnivač skupština izmedju tih ustanova a onda će ministarstvo taj cjenovnik da usvoji, to u praksi znaži da javne institucije neće imati skuplje obrazovanje od privatnih, kazala je Mirela Trepanić, zastupnica u Skupštini TK (Naša stranka).

Opozicione stranke također imaju pozitivan stav kada je u pitanju ovaj Zakon o obrazovanju odraslih, jer će donijeti značajan iskorak u odnosu na prethodno doneseni, s tim da se i dalje drže stava da se naprave određene suspenzije onih koji budu počinioci nekih od težih djela za koje je potvđena optužnica.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih predstavlja iskorak u odnosu na Zakon koji je donesen 2015 godine i čak je i Vlada primijetila značajne stvari koje je trebalo izmijeniti i u obrazloženju imamo izjavu da zbog ozbiljnih propusta i pravnih nedorečenosti vlada je pokrenula proces da bi se spriječile zloupotrebe koje su bile u ranijem periodu”, navodi Mirnes Gušić, zastupnik u Skupštini TK (SBiH).

Činjenica da je obrazovanje odraslih u proteklom periodu imalo značajan broj onih koji su imali potrebu da izvrše prekvalifikaciju odnosno da zbog egzistencijalnih razloga nastave novim putem u odnosu na ono što su primarno završili, a imamo i one koji su iskoristili pogodnost da su svoje formalno obrazovanje završili kroz ovaj vid obrazovanja odraslih”, zaključuje Midhat Čaušević, zastupnik u Skupštini TK (SDA).

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona također je prihvaćen i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, ali i izmjene Zakona o inspekcijama TK.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO