Skupština TK jednoglasno usvojila Nacrt budžeta za 2019. i Nacrt zakona njegovom izvršenju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona jednoglasno su usvojili Nacrt budžeta TK za 2019. godinu. Nacrt budžeta usvojen je jednoglasno bez ruku koje bi bile protiv ili uzdržane. 

Na početku Sjednice na prijedlog Kolegija Skupštine TK predloženo je skidanje tačke Dnevnog reda koja se odnosi na Razmatranje prijedloga i donošenje Programa rada Skupštine TK za 2019. godinu. Iako su poslanici Demokratske fronte na izmjene Dnevnog reda reagovali tražeći petominutnu pauzu za konsultacije, izmjene su ipak usvojene jednoglasno.

“Smatram da Budžet nije realno planiran jer nekih 30 miliona sa strane nisu najrealnije prikazani i zavise od federalne projekcije. Sumnjam u realnost ostvarenja Budžeta. Mislim da ne izdvajamo dovoljno sredstava kad je u pitanju razvoj privrede, kad je u pitanju rješavanje pripravničkog staža djeci koja završavaju fakultete i ne izdvaja se dovoljno za socijalnu zaštitu i poljoprivredu.” – kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK.

Nacrt budžeta TK u iznosu nešto višem od 392 miliona KM usvojen je jednoglasno ali poslije višesatne diskusije poslanika koji su dominantno isticali kako se radi ponovo o “potrošačkom budžetu” bez jasnih planova za rješavanje ključnih problema u Tuzlanskom kantonu. Poslanica SDP-a Azra Okić skrenula je pažnju da budžet treba usmjeriti ka ključnim, a zapostavljenim oblastima poput nauke i tehnologije, zapošljavanja, zdravstva, očuvanja životne sredine i socijalne politike.

Poslanik Žarko Vujović dotakao se domena sporta akcentujući problem s kojim se sportisti u TK susreću. “Nije dovoljno u Budžetu od skoro 400.000 KM za sport izdvojiti samo 600 hiljada” – kazao je Vujović za skupštinskom govornicom.

Da sredstva za mlade, sport i nauku moraju biti viša saglasni su i iz SDA.

“Naša je osnovna primjedba da je ovo trebalo ići puno ranije kako bismo imali dovoljno vremena da u jednoj kvalitetnoj javnoj raspravi od nacrta do prijedloga napravimo kvalitetan dokument koji će biti prihvatljiv za sve političke opcije i za sve građane u Tuzlanskom kantonu.” – kaže Bego Gutić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK.

Poslanik Demokratske fronte Mahir Mešalić kao posljednji učesnik diskusije kazao je kako “više populističkih izjava nego danas nije čuo od početka svoje političke karijere”. Zanimljivo mu je, kaže što je Nacrt budžeta “pozicija kritikovala, a opozicija hvalila”.

“Ja lično očekujem da ćemo imati i novu Vladu do 31. marta kako bismo mogli usvojiti Budžet. Iako ne budemo imali sigurnu skupštinsku većinu, zbog građana TK i uvažavanjem njihovih prijedloga na Nacrt budžeta imat ćemo sigurno Budžet do 31. marta.” – ističe Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK u tehničkom mandatu.

Rok za javnu raspravu od 15 dana također je jednoglasno usvojen.

I druga tačka Dnevnog reda odnosno Nacrt zakona o izvršenju Budžeta TK za 2019. godinu podržan je jednoglasno uz 15-odnevni rok za javnu raspravu.