Skupština TK: Pozivamo Ministarstvo odbrane Republike Srbije da se izvini članovima porodica žrtava Tuzlanske kapije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici hitnog karaktera, usvojila je jedinstven stav o sramnom činu, promocije knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, autora Ilije Brankovića. Zastupnici u Skupštini najoštrije su osudili ovaj čin i uputili protestnu notu Ministarstvu odbrane Republike Srbije. Skupština Tuzlanskog kantona pozvala je Ministarstvo odbrane Republike Srbije da se izvini preživjelim žrtvama i članovima porodica žrtava zločina sa tuzlanske Kapije, kao i svim građanima BiH za negiranje ovog zločina, a svim nevino stradalimda odaju neizmijerno poštovanje.

„Ja mislim da je sve to organizovano jer vršiti promociju knjige u Ministarstvu odbrane je jasan znak da iza toga stoji država Srbija sa radikalima koji su preobučeni u narodnjake. Ja nemam riječi, ja lično mogu reći da je to dno dna. Jednom kad ubijete čovjeka pa ga poslije ubijate 25-30 godina negirajući da ste to uradili to je još gore od onoga čina i trenutka kada se to desilo” – istakao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

A tog 25.-tog maja 95-te godine Tuzlu je necivilizacijski čin Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, zavio u crno. Skupština Tuzlanskog kantona pozvala je predsjednika Srbije da izruči ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini na izdržavanje kazne od 20.godišnje – pravosnažne kazne zatvora za zločin koji je počinjen na tuzlanskoj Kapiji. Izručenje ratnog zločinca Novaka Đukića, put je pomirenja i pravde između Tuzle i Beograda, stav je Skupštine TK.


“Način na koji način je taj čovjek izašao iz zatvora, oni njega očigledno štite. Hoće ili neće ga izručit to je već sad stvar međunarodne zajednice, i saradnje pravosudnih organa ali to su sve rane koje kopkaju ljude koji su preživjeli ovaj zločin, roditelji djece poginulih” – kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Podrška ovakvim i događajima sličnog karaktera sigurno ne doprinosi pomirenju, međuljudskom razumijevanju i nadi da se neće više ponoviti zločini kao što je to onaj na Tuzlanskoj kapiji, poručili su iz Skupštine kantona te dodali da zaista ne žele da se ikad ikome ponovi zločin poput stradanja tuzlanske mladosti.