16.7 C
Tuzla
26.03.2023.

Skupština TK: Usvojen Nacrt budžeta za narednu godinu

 

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Nacrt budžeta za 2023. godinu. Predviđenim Nacrtom, planirana su sredstva od 556 miliona KM. Sadašnji Nacrt manji je za oko 30 miliona u odnosu na rebalansirani Budžet za 2022. koji je iznosio 586 miliona.

„Upravo zato što Vlada FBiH još uvijek nije krenula u izradu  svog Budžeta i ne znamo da li će biti tranfser prema nižim nivoima vlasti odnosno kantonima, a druga stvar što se očekuje u zadnjem kvartalu usporenje ekonomskog  rasta u BiH, pa moramo imati nešto oprezniji pristup u planiranju u samom nacrtu ali nadam se da ćemo neke stvari popraviti,“ rekao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK (SDA)

“Mi smo svih ovih godina zadnje tri godine  dobijali sredstva za federalnog nivoa ooko 40 miliona , ako budemo dobili ta sredstva, Budžet će biti veći i to možda za 600 miliona. Projekcije koliko će Zakonom o pripadnosti javnih prihoda donijeti to je projekcija federalnog ministarstva  i zbog toga je između Nacrta i Prijedloga ovakva razlika i Budžet se može povećati , sigurno se ne može smanjiti.”  dodao je Žarko Vujević, predsjedavajući Skupštine TK

Nacrtom Budžeta za 2023. godinu smanjena su izdavanja za određene stavke, a među njima i za oblast poljoprivrede. Tako su u nacrtu Budžeta sredstva za poljoprivredu predviđena u iznosu od oko 9 miliona, što je manje za 3,8 miliona KM u odnosu na ovu godinu.

„Svi smo svjedoci teškog stanja u poljoprivrednoj proizvodnji od poskupljenja repromaterijala, đubriva od preko 200 ili 300 posto. Jednostavno sa tim iznosom novčane podrške naši proizvođači neće izdržati , a evo svi smo puni hvale za poljoprivredu i kitimo se time i tražimo da nam proizvodnja bude prioritet, a to treba stvarno da bude cilj i prioritet našeg kantona“ naglasio je Vahidin Smajlović, poslanik u Skupštini TK ( SDP)

Nezadovoljstvo planiranim sredstvima za  boračku populaciju, iskazali su predstavnici Saveza i udruženja boraca Tuzlanskog kantona, napuštanjem sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona. Klub zastupnika SDP-a za uvrštavanje u dnevni red sjednice predložio je inicijativu da se budžetskim korisnicima isplati jednokratna pomoć, međutim kako nisu naišli na podršku većine zastupnika, inicijativa nije uvrštena u dnevni red.

Pored toga, Nacrtom budžeta smanjena su i sredstva za robne rezerve za nekih 800 hiljada KM. Nacrt Budžeta za 2023. godinu je prema riječima poslanika opozicije potrošački, jer su smanjenja socijalna izdvajanja, smanjena su sredstva za kapitalna ulaganja, te nije ni razvojni , a sa druge strane povećana izdavanja za plate. Međutim, obzirom da se radi o Nacrtu budžeta, kroz Javnu raspravu trebalo bi doći do korekcija u vidu povećanja sredstva za određene oblasti.

„Mislim da ukoliko bismo napravili kvalitetnu raspravu Budžeta bez obzira što bi usvajanje Budžeta ušlo u narednu godinu mogli bismo preraspodjelom unutar tih stvari doći do kvalitetnijeg budžeta. Jedan od zakonskih rješenja koja su prošle godine donesena s ciljem izbora su opteretili ovaj Budžet, pri tome mislim na Zakon o šumama koji je opteretio budžet za šest miliona KM godišnje, mi imamo šest miliona manje“ istakao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK

Javna rasprava za Nacrt budžeta za narednu godinu trajat će deset dana nakon čega će se poslanici u Skupštini TK očitovati od Prijedlogu budžeta.

 

POSLJEDNJE DODANO