15 C
Tuzla
02.06.2023.

Skupština TK: Usvojeni Zakoni o izmjenama i dopunama zakona o srednjem i osnovnom odgoju i obrazovanju

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona 30. aprila prethodne godine razmatrali su i usvajali izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju, te izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, kojima je zatraženo da usvajanjem izmjena zakona prestane mandat svim stalnim školskim odborima, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola, što se u konačnici i desilo.

Da dio izmjena Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju nije u skladu sa Federalnim ustavom odlučio je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a riječ je o smjeni 121 direktora škola. Kako bi se implementirala presuda Ustavnog suda na način da smijenjeni direktori i članovi školskih odbora mogu na zahtjev biti vraćeni na pozicije, 16 zastupnika aktuelne pozicije Skupštine Tuzlanskog kantona predložio je Izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju koje su i usvojene sa 18 glasova ZA.

“Prema tome, cilj je vratiti vladavinu prava i u Skupštinu TK i svim ljudima koji su prava bila povrijeđena, Evropska konvencija to stavlja na posebno mjesto, da im se da mogućnost da se vrate u prvobitno stanje. Ljudi su pokrenuli sudske sporove i možda mogu se vratit to sudskim sporovima, ali na ovaj način želimo da damo mogućnost ljudima koji su smijenjeni jednim neustavnim aktima da ostvare svoja prava”, rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

Iz opozicije smatraju kako će usvajanje ovog Zakona donijeti veće novčane štete za Budžet Tuzlanskog kantona, te da trenutna pozicija želi smijeniti preko 700 ljudi. Osam zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona glasalo je protiv usvajanja ovog Zakona.

“Ovim Zakonom bit će smijenjeno 720 ljudi, što članova školskih odbora, što direktora, i ovim smjenama se izazvati posljedice po TK koje će biti teške oko tri miliona KM”, kazao je Dževad Hadžić, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona SDP. 

“Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju i njihove izmjene, kojim se na neki način Skupština stavlja u ulogu Suda i presuđuje da treba vratiti ove smijenjene direktore, a da ove sadašnje treba vratiti dužnosti”, rekao je Jakub Suljkanović, zamjenik predsjednika Kluba zastupnika PDA.

“Rečeno je vrlo jasno ako se donese Zakon na ovakav način pravimo iste posljedice za sve trenutno zateknute direktore koji će na Sudu tražiti svoja prava i odtuda ova ekonomska šteta po Tuzlanski kanton”, dodao je Dževad Hadžić, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona SDP.

Izmjenama i dopunama Zakona osnovnom i srednjem obrazovanju i broj članova školskih odbora bit će smanjen sa pet članova na tri člana. Pored toga, u okviru izbora direktora pored provođenja redovne konkursne procedure, učestvovat će i vijeća roditelja, kao i nastavnička vijeća. Danas su jednoglasno usvojene i Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koje podrazumijevaju i da će majke porodilje koje su u statusu studenta imati pravo na naknadu.

 

 

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!