10 C
Tuzla
27.09.2023.

Slab imunitet jedan je od glavnih faktora polenske alergije

Gotovo svaka treća osoba boluje od povremene ili stalne alergije, a svaka deseta pokazuje simptome iste. U posljednjih 50 godina došlo je do značajnog porasta alergija i alergijskih bolesti, a kako sezonski alergeni počinju s prvim danima proljeća, te kontinuirano imaju utjecaj i tokom ljeta, ali i jeseni, veoma je važno pripremiti organizam za nadolazeći period, ali i dovoljno poznavati sve alergijske povezanosti kako bi uspješno prevazilazili taj period.

Alergija počinje izloženošću alergena preko disajnog sistema, probavnog sistema ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji kreira alergijsku reakciju. U cilju pripreme organizma za polenske alergije potrebno je izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Faktori koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova, te nedovoljan san”, kazala je Lejla Baručija, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

S obzirom na to da alergija utiče na kvalitet života, postoje razne metode kojima se alergijski odgovor može smanjiti, te na taj način ublažiti simptome. Najbolji period za pripremu organizma za predstojeću sezonu alergija jeste ovaj u kojem smo trenutno, jer priroda tokom ovih dana miruje. Također, jedan od načina za poboljšanje imuniteta, jeste i konzumacija hrane koja će jačati imunu sistem.

Kada govorimo o prehrani bitno je šta i koliko jedemo, jer dokazano je da dnevni kalorijski unos utiče na rad odbrambenog sistema. Potrebno je konzumirati namirnice kao što su agromi, kupus, kelj, paradajz zbog vitamina C koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta”, dodaje Baručija.

Alergijske reakcije mogu varirati od lakših do izrazito teških, te biti lokalizirane ili se manifestovati sistemski. Dovoljan unos vitamina C, kalcijuma ili vitamina D značajno će poboljšati imunitet, te doprinijeti smanjenju razvoja alergija. Također, kombinovanjem vitamina C sa kalcijumom dolazi do smanjenja kihanja, začepljenog nosa i sličnih reakcija.

Primjena antihistaminika dodatno iscrpljuje organizam i jako je bitno izbjegavati i oraničiti kretanje kada je najveća koncentracija polena u zraku, to su najčešće jutarnji periodi od 9 do 12 sati”, istakla je Lejla.

Brojni naučnici rade na otkrivanju najefikasnijeg načina liječenja alergija, jer današnje medicinske metode još uvijek nisu u potpunosti u mogućnosti da odgovore na sve izazove koje alergija sa sobom nosi.

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO