20 C
Tuzla
04.07.2022.

Slab odziv na masovnu vakcinaciju mlađe generacije u Tuzli

 Masovna vakcinacija u TK počela je krajem jula, a vakcinacija stanovništva se vrši na nekoliko vakcinalnih punktova. Vakcinistai se moguće bez najave i bez zdravstvenog osiguranja. Jedan od punktova je i ambulanta Mikrostanica u Tuzli.

„Pacijenti dolaze bez najave, mnogi su pozvani ali  radimo na principu otvorenih vrata. Pacijenti dolaze i vakcinišu se.Odziv je dobar, u zadnja dva dana vakcinsalose  preko 50, odnosno svakodnevno“ rekla je dr. Mersija Marković, specijalista opšte porodične medicine

Iako smatraju kako je odziv dobar,  na vakcinaciju uglavnom dolaze građani starije životne dobi, dok odzivom mlađih generacija na ovom vakcinalnom punktu ne mogu biti zadovoljni.

„Generalno jako smo zadovoljni odzivom,  smatram da bi mladi trebali  malo više da se vakcinišu s obzirom da nisu imali mogućnost ranije da se vakcinišu,  samim tim apleujem da dođu kako u Mikrostanicu tako i u druge punktove“ navela je Sanela Jakubović, medicinska sestra

Oni koji su došli kako bi primili svoju prvu dozu vakcine protiv covida sretni su i zadovoljni što su konačno dobili priliku vakcinistai se i na taj način, vjeruju zaštititi od zaraze i težih oblika oboljevanja.

Zadovoljna sam današnjom vakcinacijom i pozvala bih sve da se vakcinšu zbog preventive“ rekla je Indira Halilović

„Zadovoljna sam, i rado sam došla da se vakcinišem“ dodala je Hanifa Ahmetović

„To će nam olakašati puno, zaštitit ćemo se, jako je bitno za naše zdravlje kako bismo sigurnije dočekali ovu jesen koja nam slijedi i koja je jako  neizvijesna.“ zaključila je Borka Jokić

A da je situacija i višenego alarmantana i neizvjesna potvrđuje i struka, ali i podaci o broju novozaraženih koji idu u prilog tvrdnjama da nas na jesen očekuje novi val zaraze. Zdravstveni profesionalci složni su u tome da je na vrijeme potrebno  poduzeti mjere kako bi se zaštitili, a najbolja zaštita svakako je vakcinacija.

„Pa svakodnevno se apeluje na građane da se vakcinišu i da se zaštite koliko je moguće zbog nadolazećg mogućeg novog soja i ako se pojavi bolest kod vakcinisanih, to će biti blaže forme i manja smrtnost čega se najviše bojimo.” zaključila je Marković.

Građani Tuzle se pored vakcinalnog punkta u ambulanti Mikrostanica mogu vakcinisati u Domu zdravlja na dva vakcinalna punkta, te u ambulantama Solina, Slavinovići, Husino i Bukinje.

POSLJEDNJE DODANO