Slijedi li finansijska injekcija za pet nerazvijenih općina u TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Teočak, Čelić i Sapna su izrazito nerazvijene lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu. Kladanj je nerazvijena općina, a Doboj Istok je nedovoljno razvijena lokalna zajednica. U te tri kategorije se svrstava ovih pet općina, koje vrlo često zovemo rubne. Nacrtom Zakona o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, upravo su obuhvaćene ove općine.

”Kroz ovaj Zakon omogućavamo da općine koje na principu solidarnosti dobiju dodatni stimulans ka svom ekonomskom razvoju i očuvanju potencijala koje imaju. Nažalost, riječ je o općinama koje su i demografski najuogroženije, zovemo ih rubnim, razaranja u toku rata bila su katastrofalna, poslije rata nisu uspjele dostići željeni tempo razvoja”, kaže Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Cilj sadašnje, ali i ranijih vlada bio je pomoći tim zajednicama, odnosno voditi se principom ravnomjernog razvoja kantona. Sada će to biti i zakonski regulisano, što će značiti da će se drugačije usmjeravati finansijska sredstva iz Budžeta TK. Do sada je, tvrdi ministar finansija, princip ravnomjernog razvoja bio samo slovo na papiru, ali toga nije bilo u praksi.

”Sredstva su već planirana u Budžetu već treću godinu i ne trebaju dodatna sredstva u ovom momentu kako smo radili projekcije za implementaciju ovog zakona. Moguće je da na osnovu od strane Federalne direkcije za programiranje razvoja da jedna općina pređe u jednu kategoriju ili padne u jednu kategoriju niže”, ističe Mustajbašić.

Kategorizacija ovih općina izvršena je na osnovu podataka Federalnog zavoda za programiranje razvoja. Pet pomenutih lokalnih zajednica u TK ima mali broj privrednih subjekata i veliki broj nezaposlenih.

”Praksa zemalja u okruženju je da kroz ovakve odredbe kao što je ovaj Zakon stimulišu ona ugrožena područja da se razvijaju. Kada uzmemo primjer susjedne Hrvatske, možemo kazati da su ona sva područja koja su nakon završetka rata gdje su bila velika razaranja tretirana kroz te zakone, riječ je o Kninu i Vukovaru. U Sloveniji je također prisutno, u Srbiji, jedino BiH nema ovakvo rješenje, Tuzlanski kanton jedini izlazi sa ovakvim rješenjem”, navodi ministar finansija TK.

Nacrt Zakona o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u TK, sada je u javnoj raspravi, nekon čega ide u parlamentarnu proceduru.