Slijedi li raspad ”Građanskog bloka” u TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od konstituisanja Skupštine Tuzlanskog kantona, čini se, još uvijek nema ništa, jer su na današnjoj sjednici poslanici odlučili s dnevnog reda skinuti sve tačke osim one kojom biraju delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Konstituisanje klubova poslanika konstitutivnih naroda i kluba ostalih, donošenje odluke o potvrđivanju kandidata za predsjednika ili zamjenika Skupštine TK, bit će razmatrano na narednoj sjednici. Problem je nastao zato što koalicija SDP, DF, SBB i Naša stranka nema potrebnu većinu u Klubu Bošnjaka da izaberu svog predstavnika u rukovodstvo Skupštine.

”To je ono što smo mi najavljivali kroz svoje medijske istupe, da ova koalicija od pet političkih partija koju čini 19 poslanika nije stabilna koalicija pogotovo kad pogledamo heterogenost te koalicije, i ko čini tu koaliciju, imamo neke koje nisu bile građanske, koje su bile narodnjačke”, kaže Bego Gutić, poslanik SDA u Skupštini TK.

Dževad Hadžić, poslanik SDP u Skupštini TK navodi da su koalicionim razgovorima zadnja dva tri dana dogovorili praktično sve i danas zakazali nastavak sjednice jer su čvrsto vjerovali da imaju 19 poslanika kako bi izabrali predsjednika i potpredsjednika Skupštine i time otvorili proces kada je u pitanju formiranje Vlade.

”Danas praktično 10 minuta prije početka sjednice dobili smo obavještenje od Kluba SBB-a da oni prema instrukcijama iz Sarajeva ne mogu podržati kandidata DF-a za predsjednika Skupštine i to praktično znači da mi više nemamo 19 poslanika”, kaže Hadžić.

Unutar ostalih stranaka koje su u koaliciji spominje da je ovaj proces zakočio jedino SBB, međutim iz ove stranke nisu konkretno govorili zbog čega s njihove strane kandidat za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona nije dobio podršku.

„Direktno jesmo mi razlog, ali indirektno su prihvaćene te stvari i u suštini ostali su podržali tu priču da mi nemamo stav konačan i jednoglasan da podržimo bilo kojeg kandidata. Razlozi.. jedostavno nismo se mogli dogovoriti oko imena, u tom momentu je stalo i to je to.“ – kazao je Nedžad Hamzić, poslanik SBB-a u Skupštini TK.

Inače, kako kažu iz ostalih stranaka koje čine koalciju, ovo je drugi put da SBB u okviru građanskog bloka iznenadno mijenja svoje stavove u Tuzlanskom kantonu.

„Za nas konkretno ovo znači da je SBB po drugi put iznevjerio dogovor između nas 19 i smatramo da SBB po mišljenju DF-a nije dio nas kada je u pitanju Građanski blok.“ – kazao je Mahir Mešalić, poslanik DF-a u Skupštini TK.

Ipak, na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona završen je izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Lista PDA koju predvodi Senad Alić dobila je devet glasova. Pored Alića u ovom Domu iz reda Bošnjaka svoje mjesto dobio je Fahrudin Skopljak iz SDA, te Dževad Hadžić iz SDP-a. Predstavnik Hrvata u Federalnom Domu Parlamenta bit će Boris Krešić iz DF-a. Srbe će predstavljati Slađan Ilić i Žarko Vujović iz SDP-a. Iz reda ostalih, za Dom Parlamenta FbiH izabrane su Mirela Trepanić i Sandra Imširović.